Pp kicsi 45
2019-01-16
Egyetemista k%c3%b6lts%c3%a9gvet%c3%a9s

Egyetemista költségvetés!?

Így spórolj a mindennapokon!

Néhány tipp, hogy ne üres zsebbel nézz farkasszemet a hónap végével!

Racionalizáld a költségeidet-listázz!

Ha boltba indulsz, azt egyrészt ne üres gyomorral tedd, másrészt írj listát arról, hogy mi kell, és próbáld ahhoz tartani magad! A pékségeket pedig érdemes este 6 után keresned az olyankor már féláras pékárukért.

Vásárolj több napra!

Ez ugyan egyszerre nagyobb költség, de például egy kiló krumplival és egy csomag rántott sajttal már 2-3 napra be is biztosítottad a túlélésedet. Otthon főzni amúgy is olcsóbb, mintha elmennél egy étterembe.

Szórakozz okosan!

Ha bulizni mész, határozz meg magadnak egy összeget, amit arra szánsz, és csak annyit vigyél magaddal! A moziban se vegyél mindig üdítőt és popcornt, hidd el, azok nélkül is kibírható az a két óra. (Vaagy, de ezt csak nagyon óvatosan merem leírni, vegyél a film előtt valamit egy boltban, és…próba, szerencse. ;)

Keresd az ingyenes rendezvényeket és a kedvezményeket!

A kiülős programoktól kezdve, az egyetemi filmvetítéseken és színházi előadásokon át az olyan helyekig, ahol érvényesül a diákkedvezményed, számtalan lehetőséged nyílik arra, hogy költséghatékonyan lazíthass. Már csak ezért is érdemes megtartanod az év elején, a TIK-ben való sorbanálláskor kapott kuponos újságot. J

Éljenek a könyvtári könyvek és a jegyzettám!

Végül, de nem utolsó sorban: minden egyetemista réméről, az év eleji nagybevásárlásról. Egyes szakokon megkövetelik, hogy vegyél meg minden, a tárgyhoz szükséges könyvet, míg másutt „csak” nagyon hosszú szakirodalmi listák várnak. A legolcsóbb megoldás, ha inkább kifénymásolod külön-külön a tankönyv egyes, neked kellő részeit, vagy utánanézel a könyvtárakban és az antikváriumokban, megvan-e az, amit keresel. Mert mint tudjuk, évközben minden forint számít…

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről