Pp kicsi 45
2018-11-21
T%c3%bal%c3%a9l%c5%91 nyit%c3%b3

Túlélőkalauz egyetemistákank

Hasznos és haszontalan tippek egyetemistáknak az elkövetkezendő évek túléléséhez Szabó Nándor Zsolttól.

Mi kell az egyetemi létezéshez? Vegyünk sorra pár dolgot a teljesség igénye nélkül!

Internet

Aapvető létszükséglet, ennek híján nemcsak a kedvenc sorozatunkat bukhatjuk, de akár egy tárgyfelvételt vagy beadandót is. Még szerencse, hogy a könyvtárban ellébecolhatunk, ha más lehetőség nem akadna.

Kaja

Ez itt nem a reklám helye, úgyhogy konrkét példákkal (egyelőre) nem szolgálunk. Azonban annyit elárulhatunk, hogy az egyetemi épületek környékén is rengeteg helyen lehetőségünk tápanyagbevitelre, és a legtöbb vendéglátóipari egységben diákkedvezményt is élvezhettek. Mivel az étkezés egy jelentős mindennapi kiadás, érdemes sasszemmel figyelni, hiszen nem mindegy: mit és mennyiért eszik az ember fia-lánya.

Pia

Gizivel is, Bélával is bizony néha elszabadulhat a ló, ha hajlamos rá. Bár az egyetemi élethez adott esetekben hozzátartozik némi italfogyasztás, azért ügyelni kell az egészségre és a nem elhanyagolható anyagi keretekre is. Ugyanakkor számos remek kocsma, beülős hely és bolt is akad, amit nem érdemes teljesen kihagyni az életedből. (Különben később bánni fogod.) Ne csak tanulj, néha szocializálódj is!

Lakhatás

Az egyetempista egyik legjelentősebb gondja. Ha nem kaptál koleszt, akkor bizony vár a kőkemény albérletpiac! Szóval érdemes mindig időben beadni a kollégiumi jelentkezéseket.

Szociális háló

Nem véletlenül mondják, hogy az ember bizony társas lény. Ne feledkezz meg a kapcsolatépítésről sem - elvégre együtt többre mentek! (És készülj fel rá, hogy vizsgaidőszak néni olykor csúnya néni tud lenni.)

Művelődés

Mi tagadás, szórakozni jó és javallott dolog, de olykor a tanulás is célravezető lehet. Hiszen elsősorban ezért jár az ember egyetemre (legalábbis ebben a hitben igyekszik ringatni magát), és biza’ nem árt néha valamit produkálni a vizsgák alkalmával sem.

Naptár

A megfelelő időbeosztás kialakítása igazi mentőöv lehet a teendők cápái között és még csak nem is egy ökör ára!

Az egyetemi élet nem csak móka és kacagás, de persze nem is egy munkatábor.
Ez a pár év a lehetőségek tárháza; éljetek velük okosan. 
Ragadjátok meg a napot! 

A szerzőről