Pp kicsi 45
2018-10-20
Egyetemista %c3%a9let t%c3%a9vhitek val%c3%b3s%c3%a1g

Egyetemista élet: tévhitek vs. valóság

Lerántjuk a leplet! ;)

A mítoszokról, amik az idők során az egyetem köré épültek, itt és most lehull a lepel. Vigyázat, nyomokban sokkoló elemeket tartalmazhat!

1. tévhit: Nem kell bejárni órára
Az előadás az egyetlen olyan óratípus, amiről annyit hiányzol, amennyit csak szeretnél (ha a tanár vagy a TVSZ nem dönt másképp, persze). A gyakorlatokon és a szemináriumokon viszont sokszor még a három hiányzás sem megengedett, ezért érdemes már az elején megfigyelned, melyik kurzus milyen, nehogy később ebből problémád legyen.

2. Egész héten buli van!
Ebben van némi igazság, hiszen a hét bármely napján elmehetsz a haverokkal kocsmázni vagy például a JATE-ba bulizni, és kulturális programokból sincs hiány. Ám célszerű hagynod magadnak egy héten legalább néhány nap pihenőt, hogy ne kelljen egy sikeresebb előző este miatt ellógnod az egész másnapot, aztán pedig összevadászni az öt különböző órád jegyzeteit.

3. Teljesíthetetlen követelmények vs. "nulla tanulással is át lehet menni"
Tény, hogy mindenütt vannak nehezebb és könnyebb tárgyak, de én nem tapasztaltam még sem azt, hogy egy vizsgán a jegyzet legalább egy-kétszeri (értő!) elolvasása nélkül átmennék, sem azt, hogy egy tanár elvárásainak nem lehet megfelelni. Az alap szerintem az, hogy az előadások közben igyekezz rájönni, hogy a tanár mire fog jobban rámenni, a szakirodalomra vagy az órai vázlatra. Az utóbbi gyakoribb, de ha a jegyzeted már az óra alatt is kivételesen érthetetlennek tűnik, készülj fel lélekben a későbbi szakirodalmazásra. Abból nem lehet baj.

4. Koliban/albérletben nem lehet tanulni
Lehet, közhely, de hidd el, mindent lehet, csak akarat kérdése. Ha a lakásban/szobában nem, akkor a tanulóban, a könyvtárban, a parkban vagy egy jó barátodnál, akinek van egy szabad konyhája/szobája, ahol tanulhatsz. Ha pedig minden kötél szakad, marad a folyosó vagy a lépcsőház.:)

5. Rengeteg pénzbe kerül, ezért az egyetem nem az átlagnak való
Nem egy olcsó mulatság egyetemistának lenni, az igaz, de ha sikerül bekerülnöd a tanulmányi/ szociális ösztöndíjkeretbe, találsz egy részmunkaidős állást vagy bevállalod a diákhitelt, akkor megúszhatod kevesebb pénzből is. Arról nem is beszélve, hogy a diákkedvezményekkel és az ingyenes programokkal még spórolhatsz is.

Ez a teljes, kegyetlen igazság, de remélem, annyira azért nem lepődtetek meg. :)

 

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről