Pp kicsi 45
2018-09-25
2

Sportolj a szabadban!

Használd ki a jó időt, ameddig még lehet, és irány a friss levegő!

Egy csomó sport van, amit a szabadban (is) űzhetsz, és egy csomó hely van Szegeden is, ahová elindulhatsz.

1. Futás

Természetesen a futás van az első helyen, hiszen kategoriálisan jobb, mint futógépen futni. Nem olyan monoton, ráadásul az edzőtermi nyomott levegő helyett, a szabadtéri levegő javítja a komfortérzeted. Én speciel csak ebben az időszakban szoktam felvenni a futócipőt, a hidegebb időkben egyszerűen nem visz rá a lélek. De figyeljünk arra is, hogy ne a legmelegebb időszakban induljunk neki egy nagy futásnak, bár ősszel azért nem valószínű, hogy hőgutát kapunk. Valamint ne feledjük, hogy a futásnak a jótékony testi hatásai mellett, a pszichológiai hatásai is kiemelkednek.

2. Úszás

Az úszás testre, egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan, szinte minden porcikádat megmozgatja. Ráadásul egyelőre úszkálhatsz a fedetlen medencékben is, használd ki, amíg nem zárják be a kapuikat!

3. Jóga

Ha már a jóga alapja a lélek egészsége, akkor csak fokozódnak a jótékony hatásai, ha egy kellemes, megnyugtató környezetben végezzük a szabadban. Akár egyedül, akár társaságban, fogjuk a jógamatracot, és irány egy kellemes zöldes terület, és indulhat a megnyugvás. Szegeden is találsz megannyi nyugodt, erre alkalmas helyet, úgyhogy nincs kifogás!

4. Aerobik

Bizony, aerobikozni is nagyszerű ötlet a szabadban, én nyáron mindig kivonulok, minthogy a fülledt szobában izzadjak. Mondjuk ritkán látok random aerobikozó lányokat a városban sétálgatva, de ha van udvarotok, oda kimehettek ugrálni, erősíteni egyet.

5. Edzőparkok

Már sok helyen találhatsz szabadon használható kinti eszközöket, amelyeket ingyen vehetsz igénybe, ráadásul kellemesebb környezetben. Érdemes kihasználni a lehetőséget, ha van a közelünkben egy ilyen. Szegeden például a Szeged Plaza mellett található egy ilyen felnőtt játszótér, mondjuk másikról nem tudok, de járj utána, ha érdekel!

6. Ha egyedül nem megy

Nem mindenki tud otthon edzeni, így az órákat, vagy az edző segítségét választja. Viszont ilyenkor sem feltétlenül muszáj a négy fal között maradnunk. Keressünk olyan edzőket, akik jobb időben kinn tartják az óráikat, vagy kinti edző rész is tartozik az edzőteremhez. Szegeden több ilyenről is hallottam már, úgyhogy hajrá!

7. Csapatban a szabadban

Ha már régóta szemezgetsz egy-egy sporttal, akkor itt az ideje belevágni. Fociznál, röplabdáznál, kosaraznál, vagy bármi hasonló? Most vágj bele, amíg kint lehetnek az edzések. Nem mondom, hogy ahogy csípősebbé válik az idő hagyd abba, és tévézz inkább otthon, de mégis kellemesen ilyenkor belevágni, nem?

Bármi is legyen a te sportod, ameddig lehet, élvezd ki a szabadban töltött mozgás előnyeit!

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről