Pp kicsi 45
2018-10-20
Diy hair dye 1204x800

Az otthoni hajfestés alapszabályai

Egy rutinos otthoni hajfestő tanácsai következnek!

Immáron hét éve vagyok festett szőke, úgyhogy bizony most is mondhatom, hogy mögöttem áll a rutin és az évek. Már az első hajfestést is otthon csináltuk meg, soha nem festette fodrász hajam, szóval nézzük meg, hogy mire is kell odafigyelni.

1. Így kezdd el!

Ha még sosem festetted a hajad, akkor mindenképpen csináld meg az allergia próbát! Bár valószínű, hogy nem lesz bajod, de ne te legyél az, akinek a hajmosáskor a kádban marad fél haja. Szóval biztos, ami biztos, ne ugord át ezt a sokaknak feleslegesnek tűnő lépést.

2. Keresd az igazit!

A hajadnál azért igazán fontos, hogy megtaláld a hozzád legjobban passzoló színt, úgyhogy szánj rá időt, és gondosan válaszd ki azt a festéket, ami a megfelelő számodra. Mindig nézd meg a tubus hátulját, ahol kb. mutatja, hogy milyen színből milyen lesz festés után, irányadónak mondjuk nem rossz. Különösen akkor figyelj oda, ha drasztikus színváltozást szeretnél, inkább legyél fokozatos, kevésbé sínyli meg a hajad!

3. Kérj segítséget!

Lehetőleg ne állj neki magad, hiszen mégiscsak jobban átlátja más. Én is festettem már magamnak, amikor az utolsó pillanatban lemondta a barátnőm, annyira nem volt praktikus, bár megoldottam két tükör segítségével.

4. Tartsd be az utasításokat!

Addig tartsd a hajadon a festéket, ameddig a papíron írja, hiszen, ha tovább tartod rajta, csak rosszat teszel vele. Persze ez a természetes festékeknél nem számít.

5. Tilos a piros!

Bizony lányok, menstruáció alatt csak óvatosan, mert olyankor nem biztos, hogy a várt eredmény fog bekövetkezni. Ahogy dauerelni sem lehet ilyenkor, a hajfestés is necces. Nekem olyankor kékesszürke csíkok lesznek benne, a barátnőmnek lila lett egyszer a szemöldöke, de csibesárgáról is olvastam, de lehet, hogy be sem fogja, úgyhogy vigyázzatok!

6. Ismerd a praktikákat!

Először is, mindig használj kesztyűt, hiszen a sötét festék befogja a kezed, a világosító pedig kimarhatja. Érdekes, hogy a fejbőrömet sosem bántotta a szőke festék, a kezemet mégis kimarta.

Ott fess, ahol kell! Én szőkére festem a hajamat, viszont nagyon ritkán csinálunk egész festést, csupán a töveire tesszük a festéket. Nyilván nem a festékkel spórolok, hanem mivel a szőke nem kopik annyira, ezért elég a lenövést kezelni. Így kevésbé roncsolod a hajszálaidat!

Tehetsz hajolajat a festékbe, így ápolod is egy picit. Ezt a trükköt egy fodrász mesélte!

Hajszíntől függően, használj inkább természetes festékeket. Nyilván ez világosításnál még nem nagyon lehetséges, de ha sötétebb árnyalatot választanál, akkor ezt is vedd figyelembe!

Tusolás előtt pár perccel bevizezheted a hajadat, és átmasszírozhatod a fejbőröd, hátha kimaradt egy kis rész. Ha nagy a színkülönbség az eredi és a festett szín között, akkor az kellemetlen lehet. Velem már megesett, hogy maradt egy kis foltocska.

 

Extra trükk, hogy mosás előtt, amikor nem fested, használj természetes pakolásokat, hiszen a hajfestés elég sokat tud ártani a hajnak. Így, ha már sokkolod vele, kényeztesd is néha, hogy érezze a törődést. Mellékesen erről is írtam már!

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről