Pp kicsi 45
2018-09-24
Photographie

Így válassz hozzád illő fényképezőt!

Ne csak az legyen a fontos, hogy milyen színű maga a gép!

Nem csak a külcsíny a fontos, ezt érdemes szem előtt tartani! Mielőtt vásárolnál, vedd fontolóra, hogy várhatóan mire fogod használni új „drágaságodat”! A kulcsszó az objektív, de olykor más szempontok is közrejátszanak a helyes döntésben.

Ha rajongsz a vadállatokért…

… akkor neked bizony izmos teleobjektívra lesz szükséged és nem árt egy hatékony képstabilizátor sem. Megkönnyíti az életedet a jó sorozatfelvételi funckió is. Mivel a természetben jellemzően nem technikabarát viszonyok szoktak uralkodni, ajánlott stabil gépet választani, por-és időjárásálló objektívvel.

Csepp a tengerben

Szintén természetfotóknál gyakori, de más területeken is előfordulhat, hogy egy-egy apróságra csodálkozol rá. Közelképre, kis méretű dolgok fotózására cserélhető objektív javasolt. Pontosabban makroobjektívek, amelyek hosszabb gyújtótávolsággal rendelkeznek, mint fapados társaik.

Színpad & koncert

Persze, Te jókislány vagy és nem fotózol előadás közben. De hátha valamelyik barátodat érdekli a téma… (Vagy véletlenül újságíró vagy és ez a munkád.) A fotózásnak ez az ága meglehetősen mostoha körülmények között zajlik, hiszen rosszak a fényviszonyok, a szereplők pedig többnyire mozgásban vannak. Nagy fényerejű, nagy gyújtótávolságú objektívet válassz erre a célra! Ne feledkezz meg a rövid záridőről sem, erre a mozgó alanyok miatt lesz szükséged.

Amikor a méret a lényeg

Nem mindig a nagy felbontás a jó (főleg netes feltöltéseknél még gondot is okozhat a túl részletgazdag és ezért sok helyet foglaló kép), de néhány esetben valóban erre a típusra javasolt hajtani. Ha a műtermi jellegű művészfotók vonzanak (vagy csak szeretnéd profi módon megörökíteni a frissen elkészített süteményeidet), akkor bizony fontos a részletgazdagság.

+1 tipp

Ha nagyon kezdő vagy, de mégis érdekel a téma, akkor tegyél próbát egy kompakt géppel. Többet tud, mint az okostelefonod, ugyanis optikai zoomra is képes (míg a telefonod egyszerűen csak ránagyít a képre).

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről