Pp kicsi 45
2019-04-26
Szabadsag szerelem  13658

„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

Bibó István szavait idézve szeretnénk 1956-ra emlékezni, és megmutatni, hogy mennyi csodás alkotás készült a filmiparban eme gyönyörű és egyben szörnyű eseményről. (Rada Beáta cikke)

1989-ig a cenzúra gátat szabott minden filmnek és médiumnak, mely az ’56-os eseményekkel szeretett volna foglalkozni. Így zseniális rendezőink, forgatókönyvíróink legjobb tudásuknak megfelelően emelték be az eseményeket, úgy hogy az mégis a publikum elé kerülhessen. Féltek a rendszertől, de tudták, hogy meg kell mutatni, mi az amit a szőnyeg alá próbált seperni a politika.

Szabadság, szerelem

Ha forradalmi film, akkor mindenkinek először Goda Krisztina 2006-os alkotása ugrik be. Remek szereplőgárdát soroltat fel a mű: Csányi Sándor, Gesztesi Károly, Bánsági Ildikó, Dobó Kata, Fenyő Iván és még sorolhatnánk. A film párhuzamra épül: kint akkor volt épp az olimpia, amikor itt a forradalom. Két helyszín és mindkettőn forrnak az indulatok.

Megáll az idő

Igazi kultfilmnek tekinthetjük az 1982-es alkotást. A gyakorlatban nem 1956-ról szól, csak akkor kezdődik Gothár Péter filmje, ám a magyar film egyik legragyogóbb alkotásának nagysága éppen abban rejlik, hogy innen eredezteti a hatvanas évek valamennyi kínját, és párhuzamot húz 1968-cal. A filmben két fiatal gimnáziumi életét ismerhetjük meg. Szól a rock’n’roll, folyik a kultikus Coca Cola… és egyszerűen csak megáll az idő.

Szamárköhögés

Gárdos Péter filmjében belecsöppenünk az ’56-os eseményekbe. Ugyanakkor, mivel egy 1987-es alkotásról beszélünk, itt csak egy háttéresemény lehet a forradalom. A cenzúra mindent tilt, ezért a film a négy fal között játszódik. Zseniális színészgárdának is köszönhető, hogy egy zseniális filmet láthatunk, többek között: Garas Dezsőnek, Hernádi Juditnak, Törőcsik Marinak. Talán a Szamárköhögés mutatja meg legjobban, hogy '56 ugyan egy társadalmat megváltoztató történelmi esemény volt, de azt személyes szinten is meg kellett élni.

Szerelem

A film, aminek minden pillanata lélegzetelállító. Makk Károly 1971-es filmje, a Szerelem nem közvetlenül a forradalomról, hanem annak utóhatásairól szól. Mégsem lehet mellette szó nélkül elmenni, hiszen a főszereplő, Darvas Iván kvázi önmagát játssza a forradalom után elítélt politikai fogoly szerepében, aki az amnesztiával szabadulhat a hatvanas évek elején. Addig is felesége egyedül gondozza idős anyósát, akivel azt igyekszik elhitetni, hogy fia Amerikában színészkedik. Felejthetetlen alakítások Darvas Lilitől, Törőcsik Maritól és Darvas Ivántól, Déry Tibor művei alapján.

56 csepp vér

„Megúszni? 
Miből gondolod, hogy ők meg akarták úszni?
Ők meg akarták élni a szabadságot, a szenvedélyt, a forradalmat.
A szabadságot keresték,
mert azzal még életükben nem találkoztak.”

Így a sort egy csodálatos musicallel zárnám, mely 2007-ben bontotta ki szárnyait a közönség előtt. A musical annak az oly sokszor emlegetett igazságnak kíván emléket állítani, hogy a forradalmat fiatal emberek csinálták. Fiatalok, akik szabadságra vágytak és egymásra. Öntudatlanok voltak és szerelmesek. Megannyi névtelen Romeo és Júlia. Közülük választ ki egyet és meséli el izgalmakban bővelkedő, szertelen humorral átszőtt, ám végül  tragédiába torkolló heroikus történetét Horváth Péter író. Érdekesség, hogy a musicalből készült film Kaszás Attila, zseniális színészünk, utolsó filmje.

Megannyi alkotást lehetne még felsorolni, megannyi könyvet, dalt, verset, amely 1956-nak állít emléket. Reméljük még rengeteg műalkotás készül hőseinkről, hogy emlékezhessünk rájuk. Hiszen ők azok voltak hősök, a magyarok névtelen hősei.

 

 

A szerzőről