Pp kicsi 45
2018-09-26
Audiobooks 1024x481

Ezért érdemes kipróbálni a hangoskönyvet!

Ha még nem próbáltad, itt az ideje!

A hangoskönyvek már jó ideje megtalálhatóak a könyvpiacokon, mégsem vált egy népszerű trenddé a használatuk. Íme 6 ok, ami talán kedvet hoz ahhoz, hogy kipróbálj egyet:

1.) Mikor már betűre se tudsz nézni…

Gondolom senkinek sem kell bemutatnom azt az életképet, amikor az ember vizsgákra készülve az egész napot a könyvtárban tölti, könyvek és jegyzeteket fölé görnyedve, és mikor kimerülve végül hazakullog, már semmi ereje olvasni, pedig már két hete megvette a kedvenc könyvsorozatának a legújabb részét, de eddig sose jutott oda, hogy neki is kezdjen… Úgyhogy inkább a gép vagy tévé elé ül, hiszen az nem igényel olyan koncentrációt, mint az olvasás. Nohát, erre speciel tökéletes megoldás lehet a hangoskönyv!

 

2.) Kellemest a hasznossal

Mindenkinek vannak olyan időszakai a napjaiban, ahol nemigazán tud mást csinálni, mint zenét hallgatni. Órára menet a döcögő tömegközlekedésen vagy épp a Kárász utcán sétálva, esetleg a HSZI vagy a TO előtti sorban állva. Ha más is olyan megszállott, mint én, hogy igyekszik a napjának minden percét hasznosan tölteni, egy hangoskönyvvel megteheti. Hiszen az elég menő, ha például hazafelé menet a vonatúton „kiolvastál” egy könyvet és közben csak az ablakon keresztül nézelődtél.

 

3.) Multitasking a köbön

Az előzőhöz kapcsolódva, számos olyan dolgot kell csinálnunk, amik közben nemes egyszerűen lehetetlen könyvet vagy akár e-olvasót ragadni. Ilyen például a főzés, takarítás, pakolás, csomagolás, stb. Viszont a hangöskönyv esetében csupán annyi a dolgod, hogy letöltöd a telefonodra, bedugod a fülest és mehet is a multitasking! Sőt, számodra szórakoztató történetek hallgatásával még akár meg is jöhet a kedved ezekhez a házkörüli teendőkhöz.

 

4.) Ízesebb szöveg

Sok esetben azért okoz gondot egy-egy könyv elolvasása, mert úgy érezzük, hogy szárazan, vagy legalábbis tőlünk idegen módon van megírva, ami egyenesen kínszenvedéssé teszi az olvasást. A hangoskönyvet viszont gyakorta színészek, vagy épp maguk az írók olvassák fel, éppen ezért a hangjátékukkal képesek szinte életre kelteni a szöveget. Így már sokkal könnyebben át tudjuk magunkat rágni egy-egy könyvön, ne adj Isten kötelezőn!

 

5.) Közös élmény

Az már teljesen szokványos jelenség, hogy filmeket, sorozatokat közösen nézünk a családunkkal, barátainkkal, a párunkkal kikapcsolódás gyanánt. Könyvekkel sajnos ezt nemigen lehetett megcsinálni, elvégre az egy eléggé kötött formátum és esetleg csak olvasás után tudtuk megvitatni a dolgokat szeretteinkkel. Ez többé már nem probléma. Mostantól a könyvmolyok is csapathatják közösen az olvasást, mást se kell tenniük, mint megosztani a fülesüket vagy épp hangszóróból hallgatni a kedvenceiket.

 

Írta: Tóth Zsolt

 

 

A szerzőről