Pp kicsi 45
2019-04-24
Night before an exam 1

Hogyan motiváld magad a vizsgaidőszakban?

Ne gondolj rá, ne mondd ki!

Muszáj lesz rágondolni, muszáj lesz beletörődni, muszáj lesz megcsinálni… Tud ám kemény egy időszak lenni, főleg, ha sok vizsgád van, vagy túl nehezek, vagy ne adj’ Isten mindkettő.

Nézzük meg hogyan enyhíthetjük a fájdalmakat, hogy vészelhetjük át netalántán sikeresen minden egyetemista mumus időszakát!

1) Pihenés, bűntudat nélkül

Te is hunyorítottál egyet, hogy ilyen nem létezik a vizsgák közt? De, csak kell egy kis csavar! Mindenki ismeri a majd holnaptól elkezdek tanulni sémájú mondatokat, amikből nem feltétlenül jó dolgok sülnek ki, de ha megfordítod, akkor nincs gond a lazítással. Tehát, kezdj el tanulni most, ne holnap, de ne is 2 óra múlva. Minél előbb sikerül megtanulnod a lényeget, annál előbb nézhetsz meg bűntudat nélkül egy új részt a sorozatodból, hiszen ilyenkor megérdemled. Igen, tudom, sok akaraterő kell hozzá, de lehetséges!

2) A több kevesebb

Ami itt annyit tesz, hogy minél sikeresebben teljesítesz egy adott vizsgaidőszakot, annál kevesebb lesz a jövőben! Ha más nem, tanulj ezért, nem gáz a csúszás, de ritka, hogy valaki szánt szándékkal akarja. Szóval, tanulj most, csináld meg, told meg ezt a vizsgaidőszakot, gondolj a jövődre, hogy később könnyebb legyen. Gondolj a vizsgák nélküli boldog békeidőkre!

3) Jöhet a jutalom

Ha átmentetek isztok, ha nem, akkor is? Olyat nem mondanék, hogy ne igyatok, valójában ilyet tényleg nagyon specifikus környezetben mondanék csak. De mégis valljuk be, hogy jobb az örömre inni, minden korsó sör sokkal jobban csúszik, de nem? Találj ki magadnak valami büntetést, ha megbuksz, például, hogy a megbeszélt vizsga utáni iszogatáskor citromos, jól hallod, citromos sört kérsz! Tádámm! Kész a tökéletes motiváció arra, hogy tanulj, és ne akarjanak a haverjaid sem megkövezni.

4) Győzd le a Grincset!

Te is kettest kértél karácsonyra, az újévi fogadalmad pedig, hogy leteszed a vizsgáid? Nincs is nagyobb demotiváló az ünnepekre nézve, mint a vizsgaidőszak. Viszont, gondolj arra, hogy minél több vizsgád sikerül decemberben, annál önfeledtebbül csúszik majd a mézespálinka. Rajzolgass ünnepi motívumokat a jegyzeteidre, hogy boldogabban tanuld! Vajon létezik ez a két szó így egymás mellett? Boldog tanulás? Az én lexikonom nem tudja értelmezni.

5) Egységben az erő

Egyeseknek könnyebben megy a tanulás csoportban, egyeseknek csak egyedül megy. Mindenesetre próbáljátok ki, hátha többet tudtok kihozni az anyagból, néha még a vizsgán is összejön a csapatmunka. Azért csínján az alkohollal, ha beültök egy kocsmába, abból nem biztos, hogy produktív tanulás lesz. Viszont egy pohár sör mondjuk még jót is tesz, ha több csúszik le, az már tompít, szóval mérlegelj.

Harcra fel! Megcsináljuk!


 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről