Pp kicsi 45
2019-04-24
Tips for easier studying 860x420

A tökéletes tanulási forgatókönyv

Te sem tudod hol kezdj neki?
 

Lépésről lépésre, hogy az idei vizsgaidőszak tényleg más legyen!

1. Előkészületek

Mielőtt nekifognál a tanulásnak, érdemes megválaszolnod magadnak néhány kérdést. A legfontosabbak: miből, mikor, hol, kihez fogsz menni, és mennyi anyagból? Megvan minden jegyzeted? Írásbeli vagy szóbeli lesz, és csak az órai anyag kell, vagy szakirodalom is?

2. Az anyaggyűjtés

Ezek után következhet az anyag összeszedése, lefénymásolása és a szakirodalom kijegyzetelése. Ha egy egész könyvet kell feldolgoznod, egy tipp: vegyél ki egy olyan könyvet, amiben már aláhúzták a lényeget; ha megnézed a kiemeléseket, és azoknak is csak a lényegét írod ki, hamarabb végzel, és az írás alapjairól is lesz fogalmad. (De CSAK az alapokról…)

3. A tanultak „összefésülése”

Ilyenkor már a jegyzeteidet egyezteted össze a másoktól kapottakkal, illetve a szakirodalommal. Ha van rá elég időd, ezekből érdemes írnod magadnak egy teljesen új vázlatot. Nemcsak, hogy jobban rögzülnek így az ismeretek, hanem később sem fogod elfelejteni, hogy az egyes, látszólag nem túl összefüggő anyagrészek között milyen logikát találtál.

4. A lényeg kiemelése

Ahhoz, hogy elkerül a szivárványszínű, de áttekinthetetlen füzetet, a legjobb talán, ha csak az egyes kisebb részek/alcímek kulcsszavait és kulcsmondatait emeled ki- azokat könnyebb memorizálni, mint egy egybefüggő szöveget. Ha olyan a tárgyad, rajzolhatsz is hozzá.

5. A tanultak memorizálása

Van, akinél a többszöri, értő olvasás a hatékony, más kifejezetten auditív, hallás utáni típus. Az a fontos, hogy felismerd/teszteld, neked mi a könnyebb: a kiemeléseket nézegetni, vizualizálni, vagy a kulcsszavak megjegyzésével felmondani a saját szavaiddal a tananyag lényegét. Ha ez sikerül, akkor már meg is találtad a kulcsot a sikeres teljesítéshez!

Jó tanulást!

 

Írta: Holecska Tünde

 

A szerzőről