Pp kicsi 45
2019-04-26
Bohemelet1

Hangolódj a karácsonyra!

Ünnepi válogatásunk számos műfajban kínál csemegét a zenekedvelőknek. (Pásztor Pálma cikke)

Bohémélet

Puccini talán egyik legkedveltebb operája. Érdekesség, hogy ez vetett véget éveken át tartó barátságának Leoncavallval. Ugyanis Leoncavallo előbb neki kínálta fel a „Bohémek” című mű librettóját, mivel azonban barátja nem tartott rá igényt, így ő maga zenésítette meg. Később, miután megtudta, hogy Puccini végül mégis megzenésítette ugyanazt a témát, többé nem állt szóba vele. A padlásszobájukban fagyoskodó művészek megható és örökérvényű története gyönyörű dallamokban elevenedik meg. Érdemes meghallgatni – nem csak operarajongóknak!

Isten pénze

Dickens Karácsonyi énekét több művészeti ág alkotói is feldolgozták már, persze, hogy pont a musical igazán nem maradhatott ki a sorból. Ezek egyike Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter darabja, amelyet épp 20 éve mutattak be a budapesti Madách Színházban. Az Ebenezer Scrooge és a három kísértet históriáját feldolgozó műről a következőt nyilatkozta a librettóíró Müller Péter: „Elsősorban az vonzott, hogy éreztem, Dickens művéből, a Karácsonyi énekből igazi, totális színházat lehet létrehozni, ahol a zenének, a szövegnek és a táncnak együtt van szerepe. Ahol mindaz megjeleníthető, ami szerintem a jó színház lényege: az öröm, a megrendülés, a boldogtalanság és a lélek nagy kalandjának története."

Csendes éj

A népszerű karácsonyi dal eredetileg német szövegét Josef Mohr osztrák pap írta Stille Nacht címmel, a dallamát pedig Franz X. Gruber komponálta 1818-ban. Mohr egyébként már két évvel korábban megírta a szöveget, mégis csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Grubert, hogy szerezzen dallamot és gitárkíséretet hozzá. Az utóbbi igencsak meglepő volt, ugyanis a gitárszó akkoriban inkább a szórakozóhelyeken volt jellemző. A hagyomány úgy tartja, hogy a templom orgonája nem működött; a történet egy népszerű változatában egerek rágták szét a fújtatókat. Gruber először félt, hogy mit szólnak majd a hívek az újításhoz. Felesleges volt. Először ugyan meglepődtek, de szerencsére hamar megkedvelték a dallamot. És kedvelik mind a mai napig, bár a mára elterjedt változat kicsivel eltér Gruber eredetijétől, főleg a vége felé. 

Diótörő

Csajkovszkij utolsó színpadi műve kihagyhatatlan ünnepi klasszikus. A karácsonyi ajándékba kapott diótörő bábu kedves története igazi örökzöld – bár az talán már kevéssé közismert, hogy a mű Hoffmann egyik meséjén (A diótörő és az egérkirály) alapszik.

Karácsonyi rege

Ugyan a zene itt „csak” aláfestés, de Ady verse örökérvényű. És gyönyörű.

Fehér karácsony

Természetesen a könnyűzene is számtalan alkotással készül(t) az ünnepekre. És bár a címszereplő hótakaró valószínűleg sajnos idén is csak vágyálom marad, szerkesztőségünk a TNT slágerével (is) nagyon boldog karácsonyt kíván mindenkinek!

A szerzőről