Pp kicsi 45
2019-04-26
Content a christmas carol poster

Karácsonyi olvasnivalók

Széleskörű palettánkkal kívánunk boldog, áldott ünnepet!

Oscar Wilde: A boldog herceg

Bár valószínűleg nem a szatirikus tollú zseni neve ugrik be elsőre, ha karácsonyi hangulatra vágyunk, mégis szeretettel ajánlom Wilde meséit. Akár a kötet címadó történetét, amely az önfeláldozó szeretetnek állít szép emléket, akár bármelyik másikat. Személyes kedvencem mégis Az önző óriás, aki fallal körbezárt gyönyörű kertjébe senkit nem enged be. Egy nap azonban nem nyílnak többé a virágok, egészen addig, míg az óriás végül mégiscsak megtanul szeretni. Az utolsó sorok különösen meghatóak...

Debbie Macomber: A fagyöngy alatt

Egy igényes lektűr, akár egy amolyan igazi, „kuckós” forralt borozás mellé. A történet két homlokegyenest különböző ember egymásra találásáról és változásáról szól, és garantáltan minden fagyos szívet megmelenget.

Hoffmann: A diótörő és az egérkirály

A Csajkovszkij örökzöld zenéjére megálmodott balettet mindenki ismeri. Talán azt már kevesebben, hogy az életre kelt diótörő-figura meséjét egy romantikus kori szerzőnek, Hoffmannak köszönhetjük. 1816-ban vetette papírra.

Dickens: Karácsonyi ének

Az örök klasszikus! A fukar uzsorás, Ebenezer Scrooge gyűlöli a karácsonyt, de ez nem is olyan meglepő, hiszen semmit és senkit nem szeret. Azonban ez nem mindig volt így… és miután egy varázslatos-titokzatos éjszakán meglátogatja őt az elmúlt, a jelen és a jövendő karácsonyok szelleme, ráébred, hogy nem is kell többé így lennie. De a változás rajta áll. Dickens a keresztény megbocsátás jegyében kívánta illusztrálni, hogyan válhat egy önző, érzéketlen ember a közösség odaadó, nagylelkű tagjává. Sose késő megváltozni, jobbá válni – ez napjainkban is reménykeltő üzenet. Hiszen olykor meglepően apró dolgokkal is szebbé tehetjük mások életét… (Nem véletlen, hogy a történetre erősen harapott Hollywood is, számtalan jó (és kevéssé jó) feldolgozása is akadt az évek során.

O. Henry: A háromkirályok ajándéka

O. Henry, vagyis William Sydney Porter egyik leghíresebb novellájában egy szegény szerelmespár mindkét tagja feláldozza számára legféltettebb kincsét, hogy a másikat megajándékozhassák.

Erich Kästner: A repülő osztály

(Nem csak) örök gyerekeknek… A kirchbergi gimnázium diákjai karácsonyi színdarabot próbálnak. Az ünnep (és persze a szünet) előtti napok manapság is felfokozott várakozásban telnek, nem volt ez nagyon másként akkoriban sem. Így nem meglepő, hogy pár váratlan történés is belecsúszik az események menetébe. Például kitör a harc a gimnazisták és a reáliskolások között, áldozatul esik egy köteg dolgozatfüzet, elcsattan több tucat pofon, valaki nyaktörő mutatványt hajt végre egy nyitott esernyővel… A humoros alaphangulatba azért számos megható mozzanat vegyül. Újra egymásra talál (többek között a gyerekek közreműködésének hála) két régi jó barát, és talán az is megoldható, hogy a szegény sorsú diák is hazatérhessen szentestére a családjához… Ha pedig valaki amiatt fanyalogna, hogy „csak” ifjúsági regény, azoknak szívből ajánlom ezt az idézetet: „Hogy a fődolgot el ne felejtsem – tette hozzá –, megkérlek benneteket ebben a remélhetőleg emlékezetes órában: ne felejtsétek el az ifjúságotokat! Ez most, amikor még gyerekek vagytok, meglehetősen feleslegesnek hangzik. Pedig nem felesleges. Higgyétek el nekünk! Mi öregebbek lettünk, és mégis fiatalok maradtunk. Mi értünk ehhez, mi ketten."

A szerzőről