Pp kicsi 45
2018-10-20
Studying 675x274

Motivációs ötletek vizsgaidőszakra

Tippek, hogy ha még van hátra pár vizsgád, de semmi kedved a sarokban békésen heverő könyveidhez.

Mi az: hosszú, embert próbáló és úgy érzed, sosem érsz a végére? Nem, sajnos nem egy rémesen unalmas film, hanem maga a nagybetűs Rém: a vizsgaidőszak. Ha úgy érzed, lassan, de biztosan kifogysz a lendületből, pedig még korántsem tartasz a tananyag(ok) végén, akkor ez a cikk neked szól!

Rend a lelke…
…mindennek. Igen, ez nem egy olcsó közhely, hanem maga a kőkemény valóság, ha arról beszélünk, mivel lehet a „Vizsgaidőszak” névre hallgató túlélőtábort átvészelni. Azaz: rendszerezd a jegyzeteidet és könyveidet tárgyak szerint, szépen, egy kupacba! Ha látod már, hogy annyira nem is hosszú mondjuk a szociológiajegyzeted, amit meg kell tanulni, lehet, megjön majd a kedved ahhoz is, hogy belenézz.

Minden napra egy új cél!
Tervezd meg, melyik napra mennyi anyagot hagysz nagyjából, és hogy erre mennyi időt szánsz. Érdemes inkább alá-, mint túlbecsülnöd a képességeidet, azaz egy napra kevesebb anyagot hagynod, de a menetrendedet tartani, mert ha azt hiszed, hogy elbánsz egy nap 10 tétellel is, de végül úgy alakul, hogy minden nap csúsztatsz másnapra legalább egyet-kettőt, akkor a vizsga előtti napon semmit nem fogsz aludni…aminek pedig tudjuk, hogy katasztrofális következményei lehetnek.

Egy kis „luxus”
Ha eddig nem tudtad volna, akkor most örömmel közlöm veled, hogy az élet nehéz időszakaiban megillet minden földi jó, amivel könnyebbé tudod varázsolni a mindennapjaidat- nincs ez másként a tanulásdömping idején sem. Jöhetnek a finomabbnál finomabb, de minőségi ételek (jó, persze, rávetheted magad néha a gyorskajákra, de ha lehet, ne mindennap), a frissítő gyümölcsök és leveik, na meg némi csoki, a boldogsághormon pótlására. J

Ne csak tanulj!
Fontos, hogy ne csak a tananyag legyen, amiért reggelente felkelsz: ha például két-három napig csak tanulsz, utána mindenképp tarts egy olyan napot, amikor legalább egy filmet megnézel, amit már régóta szeretnél, találkozol a barátaiddal, vagy olvasol egy kicsit. Tehát: amikor bármi olyat csinálsz, ami kicsit kikapcsol! Utána úgy fogod magad érezni, mint aki újjászületett.

A legfontosabb, hogy tudd: aminek eleje van, az egyszer véget is ér!
Bár most még nem hiszed el, de ha más nem, hát ez mindenképp tartson életben: egyszer minden rossznak vége lesz, így a vizsgaidőszaki szenvedéseidnek is. Hiába az utolsó heti három vizsga, esetleg az egy-két uv, nem beszélve az akut alváshiányodról, most már csak egy dolog lebegjen a szemed előtt: tarts ki, mert a visszaszámlálás a szorgalmi időszakig már elkezdődött!

 

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről