Pp kicsi 45
2018-09-26

Nikki Sixx: A heroinnaplók

A könyv nem csak borítóra, de súlyra is igen impozáns, és én már csak a steril fecskendő kihullását vártam a lapok közül.

Egy igazán jó barátnő mindig tudja mivel kápráztassa el élete párját, ezért miután szolidan beadtam kérelmemet (mert az asszony sem gondolatolvasó), gyermeki áhítattal szaggatam szét a karácsonyi csomagolást vágyaim régi tárgyáról, A heroinnaplók-ról. A könyv nem csak borítóra, de súlyra is igen impozáns, és én már csak a steril fecskendő kihullását vártam a lapok közül.

Nikki Sixx 1981-ben alapította meg társaival minden idők legbalhésabb, legagresszívabb glam metal bandáját, a Mötley Crüet. A zenekar első albuma, a Too Fast For Love, mérhetetlen sikert aratott, ami egyet jelentett a zenészek módszeres züllésével (nem mintha addig nem lettek volna elég zűrösek). A könyv 1986 karácsonyától egy év eseményeit meséli el, megtalált naplórészletek és kommentárok segítségével.

Sixx drogbarátságot ápolt olyan zenészekkel, mint Slash, és olyan ikonok próbálták kihúzni a gödörből, mint az Aerosmith-es Steven Tyler, vagy Gene Simons, a Kissből.
Az ő visszaemlékezéseik és kommentárjaik mellett, a zenekar többi tagja is felidézi ezeket a keserédes hónapokat. Menedzserek, testőrök, szexpartnerek, volt szerelmek és családtagok mesélnek arról, hogy milyen volt együttélni a turnék és a stúdiózás között/alatt/mellett az enyhén antiszociális rockcsillaggal.
Nikki egyre jobban távolodott el az emberek világától. Mikor éppen nem volt belőve, fogalma sem volt arról, hogyan kellene viselkednie a barátai és munkatársai között. Érthető, hogy Tommy Lee és Pam Anderson esküvőjén is full belőve mondta el a vőfély beszédét. Nem volt hosszú. Választ találtok arra is, hogy milyen állapotban kell lennünk ahhoz, hogy a karácsonyfa ajándékostól, mindenestől, még jövő nyáron is a nappaliban álljon, vagy, hogy jogosan dobta-e ki Bruce Dickinson, az Iron Maiden frontembere a Mötleyt egy turnéról, mert Nikki lefeküdt a feleségével.

A könyv illusztárciója nagyszerűen adja vissza a fílinget, durván szürreális az egész. Ezt fokozzák a ki nem adott dalszövegek, részletek. Nikki azt mondta: neki megéri megjelentetni ezt az emlékiratot, ha a hatására valaki tiszta lesz. Reméljük célba ért, ti pedig kedvet kaptatok ehhez a vad visszaemlékezéshez.

Írta:Veres Patrik

A szerzőről