Pp kicsi 45
2019-04-26
27654488 1622179597863484 8794511036512637200 n

Újra nyit a Filmklub!

Méghozzá a tavalyi év egyik nagy sikerével: a Testről és lélekről című alkotással. (Rada Beáta cikke)

2018. február 6-án tovább folytatódik a Bölcsészettudományi Kar filmklubja. Az első alkalommal az Oscar-jelölést bezsebelő Testről és lélekről című filmet tekinthetik meg a hallgatók.

2017. február 18-án Enyedi Ildikó legújabb filmje elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint a FIPRESCI-díjat és az ökumenikus zsűri díját is.

Igen nehéz egy ennyire elismert filmről véleményt mondani, de mi mégis megpróbáljuk. Hiszen Enyedi Ildikó is azt mondta, hogy ne féljünk részese lenni a történetnek, és annak ellenére, hogy ennyi díjat elnyert a mű, merjünk véleményt formálni róla. Bátran kacagjunk a poénokon és sírjunk a fájdalmas jeleneteken! Amikor először láttam a filmet, még nem sokat tudtam a direktornő munkáiról, azonban elmondható, hogy hatalmas élmény volt látni és átélni mindazt, ami a moziban történt.

A Testről és lélekről alapvetően egy szerelmes film, ennek ellenére számos metaforára és párhuzamra alkalmas vágóhídon játszódik. Talán alkalmazhatjuk azt a jelzőt is, hogy művészfilm. Elborzasztó lehet számunkra látni, ahogy kendőzetlenül felboncolják a szegény állatokat, azonban az sem lesz épp könnyed élmény, ahogy egyre mélyebbre betekinthetünk a két főhősünk lelkébe. Endre (Morcsányi Géza) a vágóhíd gazdasági igazgatója. Mária (Borbély Alexandra) pedig a frissen munkába álló minőségellenőr. A két személy eléggé sarkítottan jelenik meg előttünk. Márián szinte az autizmus jeleit figyelhetjük meg, aki még  alapkommunikációra sem képes és a végletekig elzárkózik a külvilágtól. Endre pedig kiégett ötvenes, aki már nem vár semmit sem az élettől, mégis bátran nyit a különc új kolléga irányába. Endre és Mária tehát két teljesen különböző személyiség, mégis valami összeköti őket. Hogy micsoda? Egy közös álomkép.

A nyitóképen először két szarvast látunk, vagyis, ha pontosabban akarok fogalmazni: egy hím és egy nőstény egyedet. Ekkor mi, nézők még nem is sejtettük, hogy ennek a két állatnak kulcsfontosságú szerep jut. A cselekmény előrehaladtával felváltva látjuk a szarvasokat és a főhőseinket, azonban, hogy a kapcsolatukat megérthessük, kedden el kell látogatni a filmklubba!

A film egy kegyetlen helyen játszódik, mégis kontrasztot tud nyújtani végtelen gyengédeségével, amely a főszereplőkből árad. Mindenképpen érdemes megtekinteni Enyedi Ildikó két évtizedes kihagyás után készített munkáját, hiszen a direktornő mit sem veszített tehetségéből. A film megtekintése után pedig merengjünk el kicsit rajta, hogy mit is álmodtunk aznap.

A szerzőről