Pp kicsi 45
2018-09-26

Ovidius: Ars amatoria

Mióta létezik férfi és nő, és képesek beszélni, azóta vita tárgyát képezi kettejük működése és kapcsolata.

Egyik napról a másikra jelennek meg az aktuális love guruk, nagyon megmondó pszichológusok és spirituális vezetők tollából származó, szerelemről, hódításról, párkapcsolatról és az ezekből fakadó problémákról szóló könyvek, nem is beszélve a női magazinok „112 módszer, hogyan láncold magadhoz a pasidat az örökkévalóságig, leopárd mintás fehérneművel” cikkekről.

Ne gondoljuk, hogy ezt a témát csak napjainkban boncolgatják ilyen mélységekben! Mióta létezik férfi és nő, és képesek beszélni, azóta vita tárgyát képezi kettejük működése és kapcsolata.
A legnagyobb filozófusok és gondolkodók próbálták és próbálják megadni a párszerzés leghatásosabb gyakorlati receptjét, hogy az így felvértezett, kevésbé sikeres versenyzők is bátran lépjenek a hódítás csatamezejére.

A legsikeresebb valószínűleg Publius Ovidius Naso, az ókori Róma egyik legnagyobb költője. Az Ars amatoria (A szerelem művészete) című, három részből álló könyv mind a mai napig a szerelem tankönyveként van számon tartva. Ebben a disztichonos mértékű tankölteményben a költő tanácsokkal látja el mindkét nemet, a szerelmi élet szinte minden szituációjával kapcsolatban. Ovidius történetei és példái, egy kis kreativitással átültethetőek a mindennapjainkba. Jelen sorok írójának megannyi kellemes percet okoztak ezek az apró cselek, bátran ajánlom férfitársaimnak.
Tippeket kaphatunk még, hogyan tartsuk meg feleségünket úgy, hogy ne tűnjön fel neki a szeretőnk, hogyan ébresszünk szerelmet és tápláljuk a lángot, majd végül, hogyan szakítsunk megfelelően.

Sokan a latin költemények koronájának tartják az Ars amatoria-t, mert a verselése majdhogynem tökéletes. Ami szintén tökéletes és hatalmas gratuláció jár érte, az Gáspár Endre fordítása. Ha eredetiben tudnám olvasni, sem lenne élvezhetőbb, mint így. A könyvet Győrfi András könnyed, szerelmes grafikái díszítik.

Ha egy kis extrával akarjátok megspékelni a filo esszéket, vagy csak érdekel, hogyan csajoztak és pasiztak régen, esetleg valami ötletre vágysz, hogy beindítsd a dolgokat a jövendőbeliddel, akkor szándd rá azt a pár órát! Antik római irodalmat olvasni amúgy is menő!

Írta:Veres Patrik

A szerzőről