Pp kicsi 45
2018-09-25
Casablanca

Klasszikus a Filmklubban

Ha eleged van az esztelen lövöldözésből, akkor nézz meg velünk egy örök klasszikust. Bizonyára nem fogod megbánni! (Szabó Nándor Zsolt cikke)

A Casablanca a második világháború ideje alatt játszódik. Míg Európában tombol a pokol és nem kis világégéssel néz farkasszemet a világ, egy észak-afrikai városban varázslatos történet bontakozik ki. Casablanca német megszállás alatt áll, ugyanakkor az emigrálni vágyók utolsó mentsvára. A film központi karaktere Rick, egy bártulajdonos, aki hamis papírokkal látja el az Amerikába emigrálókat, így kimentve őket a háború karmaiból. Bonyodalmat hoz azonban, amikor régi szerelme egy másik férfi oldalán keresi fel, hogy segítséget kérjen. Rick meglehetősen nehéz helyzetbe kerül...

Az alkotás a hazafiasság és szerelem, az ön- és a közérdek nagy múltra visszatekintő konfliktusának drámája, ami valamennyi korszakon átívelő kérdéskört taglal. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid alakítása, valamint a magyar származású Michael Curtiz rendezése emelt a klasszikusok közé és teszi még kiforrottabbá a drámai hangulatot.

A szerzőről