Pp kicsi 45
2019-03-22
Enhanced buzz 12030 1369953444 24

10 dolog, ami a régi Szegeden menő volt

Utazz velünk a múltba!

„A régi jó dolgokból nem maradt semmi”; emlékszünk még a reklámra? Szerencsére a szegedi emlékek közül ez messze nem mindre igaz.

Hungi Vigadó

Szüleink korosztálya sok szép emléket köszönhet a Régi Hungáriának, amely anno igényes táncos szórakozóhely volt. Azután megszűnt, csak a kipakolt, üres épület maradt ott mementónak a Stefánián… több mint harminc éven keresztül. 2014-ben azonban egy élelmes vállalkozócsoport újranyitotta, úgyhogy modernizált formában ismét várja a kikapcsolódni vágyó szegedieket.

Tujázni

Vagyis bliccelni. Tudjuk-tudjuk, nem illendő, büszkélkedni vele meg pláne nem az, de mindenki fogyott már ki a pénzből a hónap végén (meg, khm, a közepén is...) A kifejezés onnan ered, hogy régen a kalauz nem meglepetésszerűen szállt fel, hanem eleve ott ült a villamoson. Így persze jegy nélkül nem lehetett felszállni… kivéve, ha valaki kivárta, hogy a csengettyűjével jelt adjon az indulásra. Akkor a merész bliccelők felugorhattak a villamos háTU(L)JÁRA, vagyis az ütközőkre vagy kapaszkodókra (ezt már nem látta a kalauz).

Szőke Tisza

A legendás hajó 1917-ben „született”, majd számos átkeresztelés után 1958-ban nyerte el a Szőke Tisza nevet. Ettől kezdve üdülőhajóként, majd később állóhajóként, diszkóként is működött. Ez lett a veszte, ugyanis a környélbeliek többször is követelték a hangos zene miatt a bezárását. Sikerrel is jártak, és ezután vette kezdetét a hajó lassú pusztulása.

Béke Tanszék

Most már valóban így hívják a menüzős helyet, amely átkeresztelését az élelmes diákoknak köszönheti. Eredetileg ugyanis szimplán „Béke” volt, és inkább kocsma, mint étterem. A törzsvendégnek számító fiatalok azonban megtoldották a nevét – hiszen így máris sokkal előkelőbben és legfőképpen tudományosabban hangzik, nemdebár?

Centrum

Persze, ma már a „plázázás” a menő, de amikor még legfeljebb amcsi filmekben láttunk csilivili bevásárlóközpontokat, akkor bizony nagyon szerettük a jó öreg Centrumot.

Fáklya, Korzó és Belvárosi

A Korzó és a Belvárosi után 1920-ban nyitott mega Fáklya, akkor még Széchenyi Mozi néven. Utoljára 1995-ben volt benne vetítés, utána lebontották. Ma már a Korzó is átalakult, jelenleg zeneházként fogadja a látogatókat. A Belvárosi azonban túlélt mindent, és ma is népszerű a szegedi filmrajongók körében. A közönségfilmek mellett sok művészfilmet is műsorra tűz, az épület emeletén pedig a Casablanca Kávézó fogadja a látogatókat.

Sárga

A Sárga egy üdülőtelep a Tisza partján. Nagyon családias, gyakorlatilag olyan, mint egy kis falu: akad itt bolt, kocsma, de még zenés-táncos szórakozóhely is. Esténként pedig lehet bográcsozni – pár ezer szúnyog társaságában.

Kis Virág

A Hungihoz hasonlóan szerencsésen magához tért Csipkerózsika-álmából. Reméljük, az új életében is legalább olyan népszerű lesz, mint régen! Csakúgy, mint anno, most is kaphatunk itt remek fagyikülönlegességeket, pl. a Rákóczi Túróst, az Eszterházy fagyit, a joghurtos-sárgabarackosat vagy épp a régi nagy slágert, a Waffelt.

Sing Sing

„A” diszkó. Amivel mindenki büszkélkedhetett: ki azzal, hogy odajár, ki azzal, hogy soha be nem lépne egy efféle helyre.

Mars téri lángosos

A mars téri szakgimnáziumba és az anatómia intézetbe járó diákok kedvelt talponállója volt régen és még ma is igencsak közkedvelt. Igaz, „békebeli” ízekkel, jókora adagokkal várja az éhes vendégeket!

 

Írta: Pásztor Pálma

 

Képek forrása: egykor.hu, buzzfeed.com,

A szerzőről