Pp kicsi 45
2019-03-19
Frami

Így tisztelegnek a hazai zenekarok nagy költőink előtt II.

Két év eltetével ismét összeszedtük a megzenésített versfeldolgozásokat a magyar költészet napjára.

Április 11. a magyar költészet napja, valamint József Attila és Márai Sándor születésnapja. 1964 óta minden évben megemlékeznek ezen a napon, rendezvényekkel, programokkal és a költészet értékére felhívó játékkokkal.
Megszokottá vált a magyar könnyűzenében a rigmusok dalba öntése: elismert, feltörekvő és friss zenészek, zenekarok dolgozzák fel kedvenc műveiket a saját szájuk íze szerint. A bandák ehhez kapcsolódó munkásságáról 2016-ban készítettünk egy cikket, azóta születtek új megzenésítések, illetve rábukkantunk régebbiekre is, így megérett a folytatás.
Néhány előadót meg is kérdeztünk az adott szám keletkezéséről.

Következzenek a művek az újragondoló formációk ABC-sorrendje szerint, néhol személyes gondolatokkal kiegészítve:

Counter Clockwise - Akasszátok föl a királyokat (Petőfi Sándor)

„Gyermekkoromban nem voltam feltétlenül irodalom-rajongó, aztán nem is tudom, hogy mikor, de szembe jött velem ez a vers. Ez volt az első alkalom, amikor éreztem, hogy a költő nem csak simán ír egy verset, hanem mondanivalója, üzenete van, amit szeretne átadni. Nagyon megfogott a nyerssége, az, hogy nincs mellébeszélés, nincs árnyalás, nyíl egyenesen az jött a sorokból, amit akkor én is gondoltam az országról.
Évekkel később ez az érzés mit sem változott. Egyszer csak egy itthoni gitározgatás alatt valahogy beugrott, hogy az éppen rögzített riff mennyire menne rá. Megmutattam a többieknek, és ők egyből bólintottak, hogy ez így teljesen rendben lesz, csak dolgozzunk vele. Kialakult a végső változat, és végül az ő javaslatukra vittük ezt a nótát stúdióba, hogy harangozza fel az évvégén megjelent Látszatfoltok című lemezünket.
A videóban az volt az alapcél, hogy ne lehessen semmilyen politikai oldalhoz kötni, mindegyik pártkör egyformán érezhesse magáénak az üzenetet. Az érdekesség fokozása érdekében sok személyhez olyan halálmód került, ami valahol utal az életére." 
– fejtette ki Barczi András basszusgitáros.

Ismerős Arcok - Tiszta Szívvel (József Attila)

Kávészünet újabb dalai:

A Misztrál feldolgozásai:

Omen - Tiszta szívvel (József Attila)

Revival - Héja-nász az avaron (Ady Endre)

Solidity - Mercy Denied Forever (József Attila - Tudod, hogy nincs bocsánat)

Szabó Balázs Bandája - Bájoló (Radnóti Miklós)

The9Strings - Oh! Ne nézz rám... (Arany János)

„Szerettem volna egy kellemes hangulatú zenét írni, amely kikapcsolódást nyújt annak, aki hallgatja. Fellapoztam egy Arany János-kötetet, és erre a versre azonnal jött is az ihlet, amiből hamar megszületett a dal. Kíváncsi vagyok, hogy ezzel a kellemes hangulató, de kissé provokatív klippel mit ad át az embereknek." – fűzte hozzá Majoros Péter énekes.

Thy Catafalque - Héja-nász az avaron (Ady Endre)

Zaporozsec - Valse triste (Weöres Sándor)

A szerzőről