Pp kicsi 45
2019-03-22
B7c1d20f 5991 4aed 8183 b154f7487e4c 560 420.jpg

Jelek, hogy te is nyelvtannáci vagy

Te sem szereted azokat, akik azt hiszik, hogy a nyelvtan csak egy... *khm*... játék? Na de ennyire?!

Valljuk csak be, néha mindannyian felszisszenünk egy oda nem illő toldalék vagy egy elírt betű láttán. Ám ha észleled magadon az alábbi jeleket, már tudhatod, ez számodra becsületbeli ügy; szinte már vallás. Te melyik csoportjukba tartozol?
 

1. A tipikus: ha képes vagy csak azért kommentelni egy cikket, hogy felhívd az írója figyelmét a helyesírási hibákra. Igen: pontosan arra az egyetlen, árva, ott felejtett -t betűre.

2. A merész: ha megkérdezed a tanárodtól, hogy az a szó ott a ppt-n mit jelent, azaz: tényleg úgy kell-e írni. A legvakmerőbb, ha erre magyar szakosként vetemedsz- az egyik szaktanároddal szemben.

3. A büszke: ha a híres mémet mindenhová kiteszed, ahová indokolt, de főleg oda, ahová nem kéne, csak vicces, legalábbis szerinted. A haverjaid is csak poénból küldenek pisztolyos emojikat chaten, de amúgy magukban nevetnek. De tényleg!

4. Az önveszélyes: ha kijavítod társaságban a barátodat/barátnődet, hogy valamit rosszul mond. Ennek továbbfejlesztett verziója, az öngyilkosjelölt: ha a párod szüleit kísérled meg korrigálni, hogy egy adott kifejezés hogy hangzik helyesen. Biztos halál: ha ez a valami a szakterületükön belülre esik.

5. Az álszent: ha úgy oktatsz ki valakit (főleg egy kommentháborúban), hogy mit hogyan írjon, amikor a hülyét te is pontos j-vel szereted. Esetleg az igekötőt a szó előtt, tőle szigorúan leválasztva, mert az úgy szebb.

+1.: A legegyértelműbb: ha a nyelvtannácikról írsz cikket, amikor inkább a házidat kellene- helyesírásból. :)

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről