Pp kicsi 45
2019-03-19
Np

Halas és metálos synthwave-őrület

Parádés synthwave-slágek a Fish! és a Retröxx tolmácsolásában.

Szokásához híven a Fish! mindig tud meglepetést okozni. Idén jelenik meg Felemás című nagylemezük, méghozzá több részletben. Ezúttal a januárban kiadott címadó tétel 1985-ös remixéhez - amelyet Quixotic készített - forgattak videóklipet. Íme, néhány gondolat róla:

A szám a következő Stranger Things-évad főcímzenéje lesz, de kihoztuk előbb, mert jön a lemez. Ez a Felemás első verziója 1985-ből, amikor Quixotic megszületett. Csodagyerek volt, félévesen rakta össze a dalt Matyival, a gitárosunkkal, aki akkor már nagycsoportba járt. Tőle kapta az első Matchboxot is.
A klipet csak 1987-ben tudtuk leforgatni a budafoki művházban, mert előtte nem tudtunk kölcsönkérni kamerát. Akkor már megjelent Jackótól a Bad és kijött a hármas Metallica is, de ez látható klipben, amennyire a VHS engedi… nem volt könnyű bedigizni, na. A klipben nem mi vagyunk, hanem egy kőbányai metálzenekar – a nevükre nem emlékszünk sajnos – meg persze Quixotic, mai formájában, ami furcsa lehet, de hát időutazó a csávó… a főszereplő Bálesz, a zenekar roadja, aki amatőr jégkorongozó és mérnök is emellett. A bmx nem eladó.

A srácok május 4-én őlületes popmetal-bulit csapnak a Kies társaságában a JATE Klubban. Részletek a Facebook-eseményben találhatók.

Az utóbbi időben egyre kedveltebb a synthwave, főleg ha netán ötvözik is valami más műfajjal. Pont ezt csinálja a hazai Retröxx csapata, méghozzá elég jól. A trió metálos elemekkel turbózza fel a szintis hangzásokat, ezzel megidézve a retro akció- és horrorfilmek világát.
A zenekart 2015-ben alapította Sánta Bence proghouse-producer és Salgó Norbert, a Vendetta Inc. dobosa, akikhez 2016-ban csatlakozott – először vendégként, majd véglegesen – Kovács Dani, a szegedi The Void gitárosa. A csapatnak március utolsó napján jelent meg a második kislemeze Face Your Demons címmel, mely egy kicsit metálosabb lett a 2016-os debütnél, a Retröspectnél. Az ötszámos EP YouTube mellett Spotify-on és Bandcampen is hallgatható.

Fotó: facebook.com/fishzenekar

A szerzőről