Pp kicsi 45
2019-03-25
Students walking 2638975b

Dolgok, amiket igazán megtaníthattak volna a középiskolában

Mert a suli (legalábbis állítása szerint) az életre nevel. Na persze...

Az egyetemre kerülve biztosan te is érezted már néha, hogy gond van az Erőben: néhány dologra nagyon, de nagyon nem készített fel sem a gimi, sem a szakközép. Például arra, hogy...

1....ha hazamész, a mosatlan ott fog várni, ahol hagytad.

A levetett ruháiddal és a bevetetlen ágyaddal együtt. Így, amikor hazaérsz, és végre ledobnád magad a reggel 8-tól este 6-7-ig tartó szellemi erőpróba után, azon kapod magad, hogy ebből nem lesz semmi. Ma sem, mert nincs miből vacsiznod, és másnap szobaellenőrzés. Elszomorító.

2. ...itt senki nem figyelmeztet már, semmilyen dátumra sem.

Azaz: ha nem tartod észben, meddig tart a tárgyfelvétel, esetleg mikor jelentkezhetsz utoljára le egy vizsgáról, akkor, sajnos, már nem okolhatod az ofőt, hogy miért nem szólt róla. Hirtelen te lettél a saját ofőd, amit megszokni nem egyszerű, tapasztalat.

3. ...a karod épülete egy labirintus. (Legalábbis, ha kicsit is hasonlít a BTK-hoz. :) )

Amiben nem kevésszer fogsz majd eltévedni,hiszen a teremkódok korántsem egyértelműek. Néha az óra első tíz percébe kerül majd, hogy megtaláld őket, néha egy egész tanórába- ha kiderül, hogy nemcsak az épületet tévesztetted el, de a városrészt is...

4. ...hogyan oszd be a pénzedet.

Még akkor is, ha aszkéta életet élsz, a kolit vagy az albérletet fizetni kell, így egészen biztos, hogy nem úszod meg havi 30-40.000 Ft alatt, optimista becsléssel sem. Hacsak nem számíthatsz az átlagnál magasabb ösztöndíjakra, két lehetőséged marad: a diákhitel vagy a meló, amennyire az órarended engedi. És sokszor még így is matekozni kell, hogy a hónap végéig kihúzd, akkor meg pláne, ha még spórolni is akarsz...

5. ...hogyan varázsolj a semmiből valamit.

Ebbe, persze, nagyon hamar bele lehet tanulni, pláne, ha kolis vagy. :) Avagy, ha nincs kedved lemenni a boltba, esetleg amúgy se lenne rá pénzed, egy idő után már a fiókod legalján talált konzervből, a mélyhűtőben rejtőző dugizöldségekből/-pizzából, és a lakótársaid (félig-meddig) önkéntes adományaiból olyan vacsorát rittyentesz össze, hogy azt egy még ötcsillagos étterem is megirigyelné. (Jó, egy háromcsillagos legalábbis biztosan.)

6. ...hogyan levelezz/vitatkozz udvariasan a tanáraiddal.

A középsulival ellentétben az egyetemen nagyon gyakran fordul elő, hogy például egy előadás kapcsán beszélned kell valamelyik óraadóddal vagy a témavezetőddel. Egy idő után már rutinná válik, hogyan fogalmazz meg nekik egy lényegre törő e-mailt vagy menj oda hozzájuk egy jól megfogalmazott kérdéssel, de az első alkalmak előtt a szorongósabb típusoknál garantált a gyomorgörcs, a remegés. Mindez elkerülhető lenne, ha például sokaknak nem az egyetemen kellene először szembesülniük azzal, milyen is kiselőadást tartani.

7. ...hogy itt TÉNYLEG a magad ura vagy.

Azt csinálsz, amit akarsz! Ez a mondat többé nemcsak a szüleid dühös kiszólása egy vitátok után. Ez maga a valóság: szabad vagy. Annyi szabadidőd és lehetőséged van, amennyi többé talán sosem lesz, így ha ügyesen használod ki őket, ezek lehetnek a fiatalságod legszebb évei. :)

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről