Pp kicsi 45
2018-10-16
800px robertcapabygerdataro

"Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel"

Halálának évfordulója alkalmából 7 érdekes tény Robert Capa fotográfusról.

1. Magyarországon született Friedman Endre néven, de zsidó származása miatt emigrációba kényszerült. Külföldön vette fel a Robert Capa nevet, amelyen világhírűvé vált. Egyesek szerint azért esett a "Capa"-ra a választása, mert gyerekkorában a testvérei cápának becézték. Más vélekedés szerint egy, a korban népszerű filmrendezőéhez (Frank Capra) hasonló nevet keresett.

2. Rövid élete során öt háborúban is részt vett haditudósítóként: a spanyol polgárháborúban, a japánok kínai inváziójakor, a második világháború európai hadszínterein, az első arab-izraeli háborúban és Indokínában.

3. Szenvedélyesen élte az életét, híres-hírhedt volt többek közt nőkalandjairól is. Egyik nagy szerelme Ingrid Bergman volt, akivel 1945-ben ismerkedett meg Párizsban. Bergman Életem című visszaemlékezésében írt csaknem két évig tartó viszonyukról.

4. 1944. június 6-án hajnalban ő volt az egyetlen fotós, aki a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. Hat tekercs filmet (106 kockát) fotózott - azonban ebből sajnos vajmi kevés maradt meg az utókornak. A filmtekercseket bevitte a LIFE-hoz a laborba, majd elment aludni, abban a hitben, hogy az anyag jó helyen van. Tévedett, ugyanis az egyik asszisztens annyira kíváncsi volt a képekre, hogy az előhívás után a szokásosnál magasabbra állította a szárítóban a hőmérsékletet, hogy gyorsabban száradjanak a negatívok. A hő azonban a képek nagy részét tönkretette. A LIFE végül 10 képet közölt le, "slightly out of focus" ("enyhén életlen") aláírással. Ez annyira felbosszantotta Capát, hogy végül háborús emlékiratainak is ezt a címet adta. (Magyarul "Kissé elmosódva" címen olvasható; szeretettel ajánlom mindenkinek!)

5. Még egyszer a normandiai fotókról: elmosódottak avagy sem, de tény, hogy Steven Spielberget is megihlették. A nagy rendezőt ezek inspirálták a "Ryan közlegény megmentése" nyitó képsorainak megalkotásakor.

6. 1948-ban Magyarországon is fényképezett, a háborús pusztítást és a kommunista befolyás nyomait rögzítette. Budapesti beszélgetés című cikke megjelent a Holiday magazine 1949. novemberi számában.

7. Egyik híres mondása: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel". Haláláig tartotta magát ars poeticájához. Az indokínai polgárháború során a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Egyik nap az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készíthessen a környékről. Azonban taposóaknára lépett, amely felrobbanva azonnal megölte.

A szerzőről