Pp kicsi 45
2019-02-20
Demot vizsgan

Mással is megesik - avagy aranyköpések bölcsészektől

Nyelvbotlás, vizsgadrukk hevében elkövetett véletlen baki, netán készakarva vicces(kedő) megjegyzés? Egy biztos: aranyköpések nélkül szürkébb volna a diákélet. (És valószínűleg a tanároké is…)

Pszichológiaóra és a motiváció:
„A szexuális motiváció kevert motiváció, mert egyrészt biológiai, ami egyértelmű, másrészt szociális, mert kell hozzá egy másik ember.... jobb esetben.”

Az egyik kultúrtörténeti szemináriumon elhangzott a kérdés: „Ki állapította meg a víz összetételét?” Mivel a kérdezett nem tudta, a kiváló szociális érzékkel rendelkező csoporttársak vadul súgni kezdek: „Lavoisier”. Sajnos a delikvens hallása már nem volt olyan kiváló, ugyanis felragyogó arccal, éktelenül büszkén a következőt vágta rá: „Lavór víz.

Kérdezni tudni kell… de válaszolni is:
„Mely ábrákat ismeri fel?”, hangzott az egyik írásbeli zh kérdése.
És a magabiztos válasz: „Mindet.”

Olykor a tanárban is feltámadhat a humorérzék:
„Annak idején Párizsban télen a Szajna jegén még vásárokat is tartottak. Hát igen, akkoriban még nem Hummerrel mentek a jégre.”

Csak két betű…
- Sorolja fel a hét szabad művészetet!
- Grammatica, retorika, dialektika, musica, geometrika, aritmerika – sorolja lelkesen a diák, majd rövid töprengés után diadalmasan hozzáfűzi: ASZTROLÓGIA.
- Igazán? Asztrológia? – mosolyog csúfondárosan a tanár – És maga szerint, fiatalúr, a középkoriak melyik női magazinból olvasták szívesebben a horoszkópot?

A vizsgadrukk során fellépő lányos zavar sok mindenre képes; az egyik hallgatóval például megalkottatta a következő szókapcsolatot: „majdnem szignifikáns”.

Ha már ők se tudták…
- Mi volt a Szent Grál?
- Sajnos nem tudom pontosan megfogalmazni. De ez talán nem is akkora baj, mivel maguk a kerekasztal lovagjai sem tudták igazából, ennek ellenére mégis mindegyik azt kereste…

„A görög ábécé kezdete: alfa, béta, céda..”

Az egyetem az életre nevel… vagy mégse?
- Tudna érvelni Bentham utilitaritsta filozófiája ellen?
- Ó, hogyne! Épp tegnap este a felső szomszédék éktelen hangos bulit tartottak, és amikor – ugyebár a tömbház összlakossága, tehát a nagyobb közjó érdekében – fogtam a magnójukat, és bezártam a garázsba, még engem fenyegettek feljelentéssel…

Elmélet kontra gyakorlat:
A viselkedéspszichológiai szakirodalom szerint, ha velünk kiabálnak, de mi higgadtan, egyre halkabban beszélünk, valószínűleg a másik fél is előbb-utóbb visszavesz a hangerőből. Ezzel csak egy a gond. Az öcsém nem olvassa a szakirodalmat.

 

Képek forrása: hotdog.hu, femina.hu, demotivalo.hu

A szerzőről