Pp kicsi 45
2019-04-24
Romeo and juliet (detail) by frank dicksee

Ma van a csók világnapja!

Bizony, ilyen is van! Lássuk, hogyan tiszteleg a művészet a csók előtt. (Pásztor Pálma cikke)

A nyitóképen Frank Dicksee viktoriánus festő alkotása (Rómeó és Júlia) látható. "Szentségtelen kézzel fogom ez áldott,/ Szentséges oltárt, ezt a lágy kacsót,/ De ajkam - e két piruló zarándok -/ Jóváteszi s bűnöm föloldja csók." - igaz, itt még csupán kézcsókról esik szó...

Az egyik leghíresebb talán Rodin alkotása, amely eredetileg a Pokol kapuja című szoboregyütteshez készült. Csakhogy a művész később úgy látta, A csók nem illik a kompozíció többi részéhez, ezért kiemelte onnan és önálló alkotássá tette. (Helyére egy másik szerelmespár került.) A szenvedélyesen összefonódó pár szobrát a 13. században élt Francesca da Rimini és Paolo Malatesta szenvedélyes szerelme ihlette, amelyet Dante Isteni színjátékából ismerhetünk. A történet szerint Francesca beleszeretett sógorába; vágyakozásuk Lancelot és Guinevere történetének olvasása során lobbant lángra. A feldühödött férj azonban meggyilkolta a szerelmeseket. "Szent mosolyáról olvasván a vágynak,/ mely csak egy csókra szomjazik bolondul,/.ez, aki tőlem többet el se válhat,/ ajkon csókolt, remegve izgalomtul./ Igy Galeottónk lett a könyv s irója./ Aznap többet nem olvasánk azontúl." Aki figyelmesen szemléli a szobrot, még a könyvet is észreveheti Paolo kezében.

Klimt A csók című alkotása saját korában is nagy siker volt, olyannyira, hogy az állam meg is vette. A festmény a művész arany koszakában született; ekkoriban Klimt nemcsak különlegesen sok aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt a képeihez. 

Ligeti Miklóst a "magyar Rodin" néven is szokták emlegetni. A századforduló egyik legjelesebb magyar szobrásza lévén rengeteg megrendelést kapott, amikor azonban saját kedvére alkotott, szívesen vegyítette a valóságot és a fantázia világát. A Szerelem (vagy A csók) című kompozíciója, amelyben egy halandó csókol meg egy mitológiai lényt, erre remek példa.

Afremov kortárs  impresszionista festő, aki főként kések és olajok palettájával dolgozik. Egyedülálló stílusa olyan különleges hatást ad, mintha képein "millió szín robbanna fel". Művészetét annyira megnyugtatónak tartja néhány neves pszichológus, hogy festményeit még különböző pszichológiai gyógykezelésekhez is használják. Most a "Kiss of passion" című alkotását mutatjuk be.

Szintén a mitológiából merített a 18. századi szobrász, Antionio Canova is. A képen Amor és Psziché című szobra látható.

A sorból nem maradhat ki az első filmes csók sem, amelyet 1896-ban vette fel William Heise. John C. Rice és May Irwin színészek között csattant el és "botrányosan" közel 30 másodpercig tartott!

Nektek melyik a kedvenc művészeti alkotásotok a témában? Ha van kedvetek, jelezzétek hozzászólásban!

A szerzőről