Pp kicsi 45
2019-03-22
Goldschmidt haz szeged12

Rejtett kincseink

Mint minden (nagy)városban, Szegeden is jó néhány emblematikus helyszín akad. Azonban olykor érdemes nyitni a kevéssé közismert kincsek felé is!

Erzsébet-liget

Ez a gyönyörű park Újszegeden  található, az egészségügyi főiskola mellett. A város legnagyobb parkjának tengelyét egy hangulatos platánsétány adja, a gyepes tisztásokat pedig idős hársak, tölgyek, juharok csoportjai váltogatják. A sétány edzéseknek, olykor kirakodóvárásoknak ad(ott) otthont, de a Szabadtéri Játékok kisebbik színpada is a ligetben található.

Sóhajok hídja

Tudjuk, Velencében van - de egy kis másolat azért nekünk is jutott. Egészen pontosan a Széchenyi téren található, a Városháza és a Bérpalota között. Abból az alkalomból emelték, amikor Ferenc József a szegedi nagyárvíz után a vársoba látogatott. 1883-ban épült Lechner Ödön és Pártos Gyula építészek tervei alapján. Az uralkodó a Bérpalota épületében szállt meg, és a híd segítségével kényelmesen átjuthatott a szomszédos Városházára. És hogy miért sóhajok hídja? Ezt a nevet már nem Ferenc Józsefnek köszönheti: nevét a hagyomány szerint akkor kapta, amikor az adóhivatalba lehetett rajta át eljutni.

Kék Elefánt Kávézó

A Klauzál téren található, és bár alapításakor még az "eldugottabb" kategóriába esett, ma már gyorsan emelkedik a népszerűsége. Aprócska hely, de cserébe ritka finom kávét kap a betérő vendég. Persze nem csak kávét: kóstolhatsz forró csokit, de ha vigyázol a vonalaidra, akkor többféle teából vagy természetes gyümölcslevekből is választhatsz. A férőhelyek számát egy ideje a vendéglátó egység előtt időszakosan elhelyezett sátor bővíti.

Goldschmidt-palota

Első pillantásra egy egyszerű bérház a Mikszáth utca környékén. Ki hinné, hogy a szecesszió egyik műremeke volt, mielőtt az ötvenes években letarolták volna az ékességeit? Pedig így van; a Reök-palotát is tervező Magyar Ede első szegedi munkája volt. A kapualj viszont túlélte a pusztítást, így a figyelmes sétáló legalább ott megcsodálhatja az indákkal és napkoronggal díszített nőalakokat. Érdekesség, hogy ezek a kor híres táncosnőit örökítik meg; még a hölgyek nevét is feljegyezte a hagyomány: Loie FullerYvette Guilbert.

Fekete Madonna

Vagy szögediesen Szerecsön Mária. Ez egy szentkép az alsóvárosi templomban, és sokan hiszik: ha előtte imádkoznak, Mária bizton meghallgatja őket. Még Bálint Sándor is gyakorta imádkozott itt. A szegedi példány sajnos csak másolat, eredetije azonban nagy múltra tekint vissza: Nagy Lajos király küldte 1382-ben pálos szerzetesekkel Márianosztráról a czestochwa-i kolostorba; jelenleg is itt található.

 

A szerzőről