Pp kicsi 45
2019-03-19
Bagoly

Indul a Nagy Túlélőshow!

Az első napok sose egyszerűek. Sokadik éves hallgatóként sem, ha meg gólya vagy, akkor főleg nem. De vigasztaljon a tudat, hogy legalább nem vagy egyedül...

1. Neptun
A főellenség. A Neptun célja, hogy te és az oktatók (higgyétek el, ők is szenvednek vele) idegbajt kapjanak. A Te célod, hogy minél több tárgyat tudj felvenni a mintatantervben felsoroltak közül... és esetleg még jusson hely és idő (no meg energia) a személyes érdeklődésedhez leginkább passzoló kurzusokra is. Egy igazságos döntetlen is már jó eredmény, szóval ne add fel.

2. Óraütközések
Szoros rokonságban áll a Neptunnal. Bár a kar vezetése erre is tekintettel volt a kötelezően látogatható óraszámok megállapításánál, azért nem kellemes, ha egyszerre két helyen kellene lenned. Főleg akkor nem, ha mindkét tárgy kötelező és/vagy egyikhez sincs normális jegyzet, tehát főleg a tanár előadására kell(ene) támaszkodni.

3. A BTK épülete
"Odi et amo", tuti, hogy erről az épületről születtek Catullus halhatatlan sorai! Gyönyörű, elismerem. Imádom a faragott oszlopokat, a márványhatású lépcsőt, a múzsákkal és a hét szabad művészettel díszített ablakokat... az egész épületet mint műemléket, úgy, ahogy van. Állítom, az egyik legszebb kar Szegeden. (A Petőfi épületről nem beszélek, ott mostanság nem szereztem tapasztalatokat.) De hogy pont az a kis terem legyen a legeldugottabb helyen, ahová 5 perc alatt kellene odaérni, az egy cseppet sok(k). Bónusz, hogy vándorlás közben elég izgalmas helyekre lehet bukkanni. Így fedeztem fel ma egy rekonstruált sírhelyet az egyik folyosó tárlójában.

4. Katalógusok
A 2. pontból következik, hogy ez miért probléma. Megoldási lehetőségek: a) felváltva járni órára b) osztódni c) szerezni egy jófej évfolyamtársat, aki hajlandó olykor felírni.

5. Adminisztráció
Regisztráció a Neptunba, a Modulóba, a könyvtárba, diákigazolványt igényelni, bérletet igényelni... a lista egy külön cikket is lazán megtöltene. Erre nincs orvosság, túl kell élni - cserébe viszont csak egyszer van egy szemeszterben.

6. Szabadság!
Igen, kétélű fegyver ez is. Jó, hogy kötetlenebb az órarend, mint gimiben, jó, hogy (ideális esetben) egy csomó olyan tárgyat tudsz felvenni, amit te választottál. És az is jó, hogy ha valami nagyon sürgős dolog-problémád van, akkor még egy kis hiányzás is belefér. De! A legtöbb órán nincs rendszeres számonkérés, ami persze szintén nyugis felállás, azonban sajnos nagyon könnyű beleesni a patópálok hibájába. Ne tedd! Ha túl soká mondogatod a tantárgynak, hogy ráérek még elővenni téged, akkor ő meg vizsgaidőszakban a "teljesített" státuszra váltást fogja tologatni a végtelenségig.

A szerzőről