Pp kicsi 45
2019-03-25
Regi konyv  toll  voros rozsa 218784

A toll női mesterei

Nőnapi válogatásunkkal híres női írók és költők előtt tisztelgünk. (Pásztor Pálma cikke)

SZAPPHÓ

A Kr.e. 600-as és 500-as évek fordulóján élt költőnő izzó szenvedéllyel verselt a szerelemről; szenvedélyes sorai ma is elvenen hatnak. sajnos csupán egyetlen alkotása maradt fenn teljes egészében (Himnusz Aphroditéhez), a többi "csak" töredékként. Nevét gyakran kötik össze a női homoszexualitással, de szexuális irányultságára nincsenek konkrét bizonyítékaink. Annyi tény, hogy több verse nőkhöz szól. A legenda szerint azonban egy fiatalember iránt érzett viszonzatlan szerelme miatt vetette magát mélybe egy tengerparti szikláról. Alakja a későbbi korokban is népszerű volt, olyannyira, hogy Raffaello is megfestette a Parnasszus című freskóján a Vatikánban.

"Szélvihar a hegyormokat tépi.
A tölgyesben vad-dühösen vájkál,
Jobban vájkál Eros a szívemben...
Újra gyötör Eros gyötrelemmel,
Testem bágyad. Ellenállhatatlan
Kínzó édes vad szörnyeteg, Eros."

 CHRISTIANE DE PISAN (1365 – 1429)

Miután özvegységre jutott, három gyermekével nagy szegénységben élt. Ekkor kezdett a francia udvar megrendelésére előbb verseket, majd prózát is írni, hogy el tudja tartani magát és családját. Egyik híres műve V. Károly francia király életéről, egy másik pedig a heraldikáról szól. Kéziratai gyorsan átkerültek a csatornán túlra is, és - miután ott angolra fordították - gyakorlatilag bestsellerré váltak. 

"Herceg, most gyűl a bánat csak felettem, 
magam vagyok gyásztól fenyegetetten, 
magam vagyok sziromnál hervadóbban, 
magam vagyok hívemtől elhagyottan."

MARY SHELLEY (1797 - 1851)

Bizony, Frankenstein (aki, mint tudjuk, a doki és nem a szörny!) és torz teremtményének megalkotója is nő volt! Méghozzá a híres romantikus költő felesége. Magénéleti érdekesség, hogy amikor megismerkedtek, a költő rögtön beleszeretett Marybe, csak volt egy apró bökkenő. Nevezetesen az, hogy ő még nős volt. Shelley felajánlotta feleségének, hogy éljenek hármasban, de a nő ezt visszautasította. A szerelmespár végül megszökött, és csak a törvényes feleség halála (öngyilkos lett) után kelhettek egybe. Amikor szökésben voltak, Byron segített nekik - Frankenstein is az ő otthonában született meg.

HELEN KELLER (1880 - 1968)

Ő volt az első siket és vak diák, aki diplomát szerzett. Később pedig termékeny író lett, sokat utazott, és többek között háborúellenes nézeteket vallott. Önéletírását tanulmányai alatt írta, és 21 éves koráig tart a "történet"; a könyv tartalmazza a levelezését is. Abban, hogy el tudjon indulni a tanulás útján, hatalmas szerepe volt tanárának, Anne Sullivan-nak - kapcsolatuknak állít emléket A csodatévő, amelyet Keller önéletírásából alkottak meg. 

MARGARET MITHCELL (1900 - 1949)

Az Elfújta a szél című regényéről ismerik, azonban nem ez az egyetlen műve. A könyv romantizálva ábrázolja a rabszolgatartó Delet, ezért a mai napig támadható - mégis, a magával ragadó, erőteljes karakterek és a fordulatos meseszövés feledhetetlen olvasmánnyá teszik. Egy hatalmas, mindent elsöprő szerelem története is ez, amely mindent túlél... kivéve az utolsó próbatételt.

SZVJATLANA ALJAKSZANDRAVNA ALEKSZIEVICS (1948 - )

2015-ben ő nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Első könyve, A háború nem asszonyi dolog nők monológjaiból áll, akik a háború kegyetlenségéről és benne a nők szenvedéséről vallanak. A szovjet hatóságok betiltották, szamizdatban terjedt, csak Gorbacsov idején lehetett törvényesen is kiadni.

 

 

 

 

A szerzőről