Pp kicsi 45
2019-04-26
A1

Az igazi angol beteg

Az angol beteg sokunk meghatározó könyv- illetve filmélménye. Azt már valamivel kevesebben tudják, hogy Almásy László valóban élt. És bár kicsit máshogy, mint ahogy a fenti remekművekben megjelenítik, attól még nem kevésbé izgalmasan.

Február 22-én van halálának 67. évfordulója. Lássunk 5 érdekes mozzanatot kalandos életéből!

1) Már kora ifjúsága sem mindennapian alakult.
Csak néhány példa ízelítőképpen: a középiskolából azért kellett távoznia, mert kerékpárral véletlenül elütötte a gimnázium igatgatóját. Vonzotta a repülés is, olyannyira, hogy egy újságban látott kép alapján épített egy vitorlázó repülőgépet. Hosszú útra nem futotta belőle, az ifjú gróf 10 métert zuhant, de a hajmeresztő ötletet megúszta némi bordatöréssel. Más vonatkozásban sem vigyázott magára: tízéves korától fogva dohányzott.

2)  Vakmerő pilóta és katona

A repülés nemcsak kamaszkori fellángolás volt: mindkét világháborúban szolgált pilótaként. Az ő nevéhez fűződik a Salaam-művelet is, amelynek célja az volt, hogy két német hírszerzőt az angol vonalak mögé juttasson. Mindezt egy 5600 km hosszú, víz nélküli úton! Mivel az angolok megfejtették a németek által használt rejtjeleket, folyton a nyomukban voltak. Almásy egyik mentőötlete az volt, hogy az elhagyott angol autók benzinével pótolta a csapatnak hiányzó üzemanyagot, a benzin helyére pedig homokot tett, hogy az angolok autója lerobbanjon. Zseniálisan hajtotta végre a tervet, még arra is figyelt, hogy ne ugyanannyi homok kerüljön az autókba (így nem egyszerre mentek tönkre). 

3) A nagy szerelem: Afrika

Első nagy felfedezése 1931-ben a Zaruza oázis felfedezése volt; expedíciójában Robert és Patrick Clayton voltak a társai. A homokdűnéken keresztül, Egyiptomon át közelítették meg az oázist, azonban a helybeliek ezt csak a keréknyomok láttán hitték el Almásynak. Ezzel a bravúrral érdemelte ki tőlük az Abu Ramla (a Homok Atyja) nevet.

A film egyik leginkább lenyűgöző jelenetsora az "Úszók barlangjában" volt. Ez special valóban megtörtént: Zaruza felfedezése után egy évvel a Gilf Kebir fennsíkon található sziklabarlangokban a gróf ősi állat-és emberábrázolásokra bukkant. Az Úszók barlangja onnan kapta a nevét, hogy a benne található ábrázolások tanúsága szerint azon a helyen, ahol egy fűszál sem marad meg, egykor időszakos vagy állandó vizek voltak.

4) Szerepet vállalt a zsidók mentésében

Budapesti lakásában 1944 novemberében több üldözött zsidónak is menedéket nyújtott; többek között Fuchs Jenő olimpiai bajnok fiát, Györgyöt is rejtegette. A német hadseregben kapott egyenruhát és kitüntetéseit viselve többször elzavarta a razziázó nyilasokat. Mindezek ellenére 1945 után mégis háborús bűnökkel vádolták (többek közt a Rommel seregénél Líbiában című könyve miatt, amelyet propagandának minősítettek), és kegyetlenül bántalmazták. Végül Germanus Gyula vallomásának köszönhetően mentették fel.

5) Botrányos magánélet

Almásy élete a valóságban sem nélkülözte a szerelmet, viszont feltehetően homoszexuális volt (bár megnősült). Egyik legkedvesebb barátja, Hans Entholt a háború alatt életét vesztette. A gróf a fiatalember arcképét bekereteztette, gyászszalaggal kötötte át, naponta gyertyát gyújtott előtte és virágszirmokat szórt elé. 

+1) Az "angol beteg"

Egy alkalommal a légierő kórházában tolmácsolt egy sérült kanadai pilóta mellett, aki ülésével együtt kiszakadt lövés érte gépéből, de olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudtak rajta segíteni, és egy héttel később elhunyt. Róla mintázták a híres könyv és film titokzatos alakját.

 

A szerzőről