Pp kicsi 45
2018-10-16

A szerzőről

Magyar Közöny

Új Büntető törvénykönyv – gyermekek büntetőjogi helyzete

Az eddigi büntetőjogi szabályok a büntethetőség alsó korhatárát 14. életévtől határozta meg, amin az új Büntetőtörvénykönyv úgy kíván eltérni, hogy lehetővé teszi a 12. életévet betöltött bűnelkövetők szankcionálását bizonyos feltételek megléte esetén.

Magyar Közöny

Interjú az OBH Elnöki Kabinet titkárával és Szegedi Törvényszék elnökével

2013. március 13-án a bírósági fogalmazóképzésről esett szó a polgári jogi, polgári eljárásjogi és a családi jogi összevont TDK ülés keretében, melyen Dr. Hegedűs Andrea egyetemi docens vezetésével Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke és Dr. Tóth Áron László, az OBH Elnöki Kabinet titkára tartott előadást, akiket a karrierjükről kérdeztük.

Magyar Közöny

Eu Negotiation Moot

Diplomácia, stratégia, retorikai készség-ezekkel a szavakkal jellemezném a 2. Kárpát-medencei EU Negotiation Moot tárgyalási szimulációs versenyt, amit az április 12-ei hétvégén rendeztek meg Kolozsváron.

Magyar Közöny

A történelem „restaurátorai”

Ahogy haladunk a 2014-es választások felé, úgy kezd egyre árnyaltabbá válni a FIDESZ-kormányról alkotott kép. Lehet, hogy mégsem ördögtől való az amit művelnek? Lehet, hogy a végén nekik lesz igazuk?

Magyar Közöny

„Teniszütővel nem lehet focizni!”

Többek között ezzel a kis gondolattal nyitotta meg Szabó Gábor, egyetemünk rektora azt a vitaindító panelbeszélgetést, ami az Én Európám címre hallgató országos szintű tájékoztató kampány keretei között Szegeden is megrendezésre került.

Magyar Közöny

Erőfitogtatás a Távol-Keleten

Ismerve a nyugati – elsősorban amerikai – katonai és technológiai erőfölényt és azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a Csendes-Óceánon minden talpalattnyi helyet ellenőrizni tudnak és a legfontosabb stratégiai pontokon amerikai katonák állomásoznak, azt hihetnénk, hogy Kim Jong-Un csak „vicceskedik” Dél-Koreával.

Magyar Közöny

Szeged Helyszínelők

2013. 03. 13-án ismét egy rendkívül izgalmas programra invitálta a hallgatókat a SZTE-ÁJTK HÖK csapata. Ezúttal a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályára látogathattunk el, ahol az ott dolgozók egy csöppet sem szokványos, élményekkel teli délutánt szerveztek nekünk.

Magyar Közöny

A Kárpát-medence alvó „vulkánjai”

A Kárpát-medence a történelem korai évszázadaitól kezdve kevert nemzetiségű terület, ahol számos – nyelvükben, vallásukban, tradícióikban – többé-kevésbé különböző náció kénytelen a másikkal együtt élni.

Magyar Közöny

Az ELSA-ról, egy belsőstől

Sok hirdetőtáblán visszaköszönnek az ELSA keretein belül szervezett programok. Mégis aránylag kevesen tudnak a szervezet tevékenységéről és arról, hogy mit is képvisel. Paja Gábort, az ELSA Szeged gyakornokcseréért felelős tisztviselőjét, a szervezet újdonsült alelnökét kérdeztem, hogy kicsit árnyaltabbá váljon a szegedi ELSA-ról alkotott kép.

Magyar Közöny

Indian wedding – magyar szemmel

Január 30-án volt 65 éve, hogy Mahátma Gandhi, indiai jogász, politikus és a hindu vallás spirituális vezetője elhunyt. Sosem gondoltam volna, hogy pont ekkor magam is Indiában leszek, és láthatom Gandhi arcképét minden valutájukon és részt vehetek a hinduizmus által megkívánt életformában.

Magyar Közöny

ENSZ egy kicsit másként

Hat szegedi hallgató és szervező-felkészítő tanáruk vett részt január 8. és 11. között a Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záró fordulóján Bécsben, ahol egy egyszerű ENSZ-látogatásnál sokkal többet kaptak a programban együttműködő diákok.

Magyar Közöny

AIESEC – Winter Experience

Az AIESEC a világ legnagyobb diákszervezete, amely világszerte több mint 50.000 tagot számlál. Célunk, hogy a fiatalokkal megismertessük az őket körülvevő globális környezetet, és lehetőséget adunk más kultúrák megismerésére, tapasztalatszerzésre. Évente több mint 15.000 diák vesz részt világszerte valamely Nemzetközi Szakmai Gyakorlati vagy Önkéntes Programunkban, ezáltal olyan szakmai tapasztalatot szerezvén, amelyet később kamatoztatni tud.

Magyar Közöny

A bűnügyi modul

A büntetőjog nem sok diák szívébe lopta be magát az évek alatt. Temérdek tényállást kell elsajátítani, és örülünk, ha a bűncselekmények elemzésének a felét is felfogjuk épp ésszel. Sok álmatlan éjszakát görnyedtünk a Btk. felett a vizsgák előtti kétségbeesett napokban, voltak azonban hallgatók, akik úgy döntöttek, mégis tüzetesebben meg akarnak ismerkedni ezzel a jogággal. Ők a bűnügyi modult választották.

Magyar Közöny

Gazdasági jogi modul

Habár a modulképzés már 2010 óta működik, a gazdasági jogi szekció beindulására mégis csak 2011-ben volt lehetőség. Emiatt, mi, akik ezt a képzési formát választottuk mondhatni az ismeretlenbe ugrottunk bele, hiszen nem volt lehetőségünk arra, hogy szert tegyünk olyan információkra, amivel csak a modult elvégző személyek rendelkezhetnek. Annak érdekében, hogy a következő évfolyamok számára ne jelentsen problémát ez a teljes ismeretlenség, íme, néhány információ, ami „megkönnyítheti” a gazdasági jogi modult választók életét.

Magyar Közöny

Nemzetközi jogi/idegen nyelvi modul

A tájékoztatók a karunkon helyet adó egyes modulok mindegyikével kapcsolatban ugyanazt a fülszöveget alkalmazzák. De mit is mond ez egy fiatal jogász hallgatónak, aki a hetedik félévben választás elé kerül? Van e jó döntés vagy éppen jobb az általános jogász képzés mellett? Nyújthat e számunkra egy képzés többet mint amire számíthattunk?

Magyar Közöny

Közeleg a modulválasztás!

Kedves negyedévesek!
Bizonyára értesültetek már az előttetek álló modulválasztásról. Most összeállítottunk Nektek egy kis segédletet arról, milyen lehetőségek közül választhattok, s milyen feltételeknek kell megfelelnetek.
A választás előttetek áll, hisz az Általános jogász modul mellett, a Bűnügyi tudományok, a Gazdasági jogi vagy a Nemzetközi jog/ Idegen nyelv területén kínál a Kar speciális képzéseket.

Magyar Közöny

Magyar elefánt a kaukázusi „porcelánboltban”

„Nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen.”

Magyar Közöny

Egy Szomorú Szamuráj közöttünk: Kozsó

Az idei tanévnyitó fesztivál sztárvendége a hazai popélet egyik legrégibb motorosa, Kozsó volt, akit a kezdetekről, a zenéhez való viszonyáról kérdeztük.

Magyar Közöny

Jó fesztivált, jó szurkolást!

A Kari Tanévnyitó Fesztiválon fergeteges hangulatot csináltak, merész táncukkal mindenkit lenyűgöztek. Egyre több egyetemi rendezvényen találkozni velük, azonban még mindig csak kevesen tudják, hogy kik ők, mióta léteznek, mik a céljaik. Az SZTE EHÖK SE Cheerleaders csapatának egy részével beszélgettem: Debreceni Vandával, Balogh Zsófiával és nem utolsó sorban Vrazsovits Ritával.

Magyar Közöny

Tanévkezdés fesztivállal

Egy tanév kezdetében nem sok móka van. Vége a nyárnak, a gond nélküli éjszakáknak, a végtelenbe nyúló fesztiváloknak és házibuliknak. A diákok visszaszállingóznak a szürke tantermekbe, hogy aztán tudatosuljon bennük, milyen tömérdek tananyag vár majd elsajátításra a következő hetekben, hónapokban. A szegedi Jogi Kar hallgatóinak azonban nem csak erről szólnak az iskolakezdés első napjai.