Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Napszemüveg Abasár Heves megye

A napszemüveg egy stílusos, divatos kiegészítő, ami öltözteti tulajdonosát. Ez már bőven elég ok arra, hogy felvegyük az utcára lépve, de ettől sokkal fontosabb okai vannak, amiért viselnie kell minden embernek a napszemüvegét. 2012-ben készült egy kutatás, melynek eredményei rávilágítottak, hogy a megkérdezettek majdnem 90 % -a véli úgy, hogy szemünk védelme ugyanolyan fontos, mint más szervünké.
 Napszemüveg – ami szinte minden táskában ott lapul
 
A napszemüveg egy stílusos, divatos kiegészítő, ami öltözteti tulajdonosát. Ez már bőven elég ok arra, hogy felvegyük az utcára lépve, de ettől sokkal fontosabb okai vannak, amiért viselnie kell minden embernek a napszemüvegét.
2012-ben készült egy kutatás, melynek eredményei rávilágítottak, hogy a megkérdezettek majdnem 90 % -a véli úgy, hogy szemünk védelme ugyanolyan fontos, mint más szervünké. De az is kiderült, hogy a nagy többség nem foglalkozik ezzel a dologgal mélyrehatóbban, éppen csak annyira, hogy a napsugarakat halványabban érzékelje a verőfényes napokban. Pedig a napszemüveg viselése nagy mértékben csökkenti annak a lehetőségét, hogy a napsugarak valamilyen szembetegséget okozzanak. Az emberi szem nagyon érzékeny – a hosszú ideig tartó, erős sugárzások, pláne a nyári hónapokban – könnyen különböző szembetegségek forrása lehet. Vannak az enyhébb esetek, mikor „csak” irritált, kellemetlen a szem és környéke, ám vannak igen súlyos megbetegedések is.

Mindez kiküszöbölhető, ha végre rászánja magát az ember, és beruház egy minőségi napszemüvegre, amit aztán lelkiismeretesen hord is. Amikor megnézzük a kínálatot, figyeljünk oda, hogy 100 % UVA és UVB védelemmel bíró napszemüveget válasszunk. Ez a legjobb útja a nap ultraibolya sugárzása elleni védelemnek. A polarizált napszemüvegek csökkentik a tükröződést, ami nagyon jól jön, ha sokat vagyunk a strandon vagy tengerparton. Kell olyan darab is, amely teljesen lefedi az ember szemét. Nagyon komfortos megoldás a körbetekerhető lencse, mert eltakarják a fényt és a vakító sugarakat oldalról és szemből is. Nem csak a szem, a körülötte lévő szövetek is szenzitívek a fény hatásaira, mint a bőr és a szemhéj. A bőrrák 10 % -ának a szem körüli vékony, érzékeny bőrterület Nappal való kontaktusa a kiváltó ok. Ha olyan napszemüveget viselünk, ami UV védelmet nyújt, nagy lencséi vannak és körkörös kialakítású, akkor az a szemünkön kívül a bőrünket is megóvja a káros hatásoktól. De nem csak bőrrák alakulhat ki, ha már a súlyos megbetegedéseknél tartunk. A Nap hosszan tartó UV sugárzása a szürkehályog rizikófaktorát is jócskán növeli. De itt van a glaukóma, is, ami akár vaksághoz is vezethet. 

De semmi baj, amíg maximális UV védelemmel ellátott napszemüveget viselünk, ezeknek a már említett betegségeknek, mint a szürkehályog és glaukóma – kialakulásának esélyét jelentősen csökkentjük. A makula degeneráció roncsolja a látást, és súlyos esetben szintén vaksághoz vezethet, ami a retinát érintő káros sugárzások szövődménye lehet. Nagyon sokféle UV sugárzás létezik, amik hozzájárulnak a szerencsétlen végkifejlethez, de nincs ok aggódni, ha minőségi napszemüveget visel! A köztudatban létezik még a szörfszem betegség is, amely elnevezés a szemgolyó megnövekedését takarja. Szintén az UV sugárzás a ludas, akár műtétre is sor kerülhet a gyógyítása során. De szerencsére van megelőző gyógymód, a napszemüveg hordása! Biztos sokan nem gondolnának arra, hogy akár síelés közben is ronthatunk szemünk egészségi állapotán. A havas táj visszaveri a Nap UV sugarainak akár 80 % -át, és a szaruhártya roncsolásával a hóvakság nevű kórt okozhatják az óvatlan embereknek. Úgyhogy nem csak a tengerparton, a havas sportok űzése közben is viseljen teljes védelemmel ellátott napszemüveget. Ha már tengerpart: a homokkal csak óvatosan! Az apró szemcsék szembekerülése rendkívül fájdalmas és veszélyes, mert megkaristolhatják a szemet és elváltozásokat okozhatnak. Főleg szeles időben még inkább ajánlott a tengerparton is a napszemüveg hordása, nem csak a sugárzások miatt. És még egy szó a végére – gondolta volna, hogy a migrén és erős fejfájás okozója is lehet az erős fény? Védjük magunkat napszemüveggel a környezeti hatásoktól, válasszunk olyan darabot, ami még divatos is, így két legyet ütünk egy csapásra!

<-- Vissza aNapszemüveg Abasár Heves megye blog oldalra!